Predsednik vlade Cerar odprl nove prostore ljubljanske urgence

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes skupaj z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc otvoril nove prostore internistične prve pomoči in službe za nujno medicinsko pomoč v UKC Ljubljana.

Premier dr. Cerar je v svojem nagovoru povedal, da v Urgentnem bloku Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana že 35 let skupaj delujejo in sodelujejo tri osnovne enote Splošna nujna medicinska pomoč (SNMP), Urgentni kirurški blok (UKB), Internistična prva pomoč (IPP). Skupno je bilo v vseh treh enotah v enem letu v urgentnem bloku UKC Ljubljana obravnavanih okrog 135.000 bolnic in bolnikov. Čeprav se ta številka v zadnjih 10 letih nekoliko spreminja oziroma povečuje, je moč oceniti, da je bilo od leta 2005 do danes v Urgentnem bloku UKCL pregledanih kar milijon in pol bolnikov in poškodovancev. Premier se je zato za požrtvovalno delo iskreno zahvalil vsem zaposlenim UKC Ljubljana.

Predsednik vlade dr. Cerar je v svojem nagovoru opozoril, da je zgodba o tej investiciji v marsičem žal tudi zgodba našega zdravstva, saj zelo zgovorno pokaže, kako se lahko v enem klopčiču nakopičijo napake številnih minulih let. Premier je tako spomnil, da so vsa dela od marca 2012 do julija 2015 celo začasno obstala. Projekt je ponovno zaživel šele v mandatu te vlade, ki je za projekt zagotovila nujna proračunska sredstva, nov prizidek prometnega terminala z dovozom za urgentna reševalna vozila z Njegoševe ulice in nove prostore Internistične prve pomoči in Službe za nujno medicinsko pomoč v UKC Ljubljana. Skupne površine prostorov so se iz obstoječih 1000 m² podvojile na 2050 m². Zagotovili so se tudi dodatni 3 milijoni EUR za pohištveno, najsodobnejšo medicinsko in ostalo opremo.

Vlada zajetna finančna sredstva, ki so posledica doseženih dobrih gospodarskih rezultatov, investira v ključna področja javnega dobrega (zdravstvo, šolstvo, znanost, tudi kultura in šport), ob tem pa pričakuje tudi odločne premike na bolje tudi pri odgovornosti vodenja takšnih ključnih javnih sistemov. »Ogromni vladni napor in prizadevanja so storjena, da bomo dodatnih 135 milijonov evrov namenili za sanacijo bolnišnic – a ljudje bi nas vprašali po zdravju, če bi dali ta sredstva v upravljanje tistim, ki so bolnišnice pripeljali do stanja, kjer so danes«, je opozoril premier in dodal, da pričakuje, da se bo z nedavno odprtim razpisom za strokovnega direktorja ali direktorico za UKC Ljubljana odprla resna tekma med najboljšimi možnimi kandidati. Izpostavil je, da pričakuje, da bo svet zavoda UKC upošteval poziv k menjavi vodstva UKC Ljubljana.

Premier je zaključil z besedami, da Ljubljana danes kočno po dolgih letih pričakovanja dobiva svojo urgenco. »Danes je zato za vse nas Ljubljančanke in Ljubljančane velik dan«, je dodal premier.