Predsednik SMC Zdravko Počivalšek: “Vse, kar je dogovorjeno, je mogoče realizirati le, če bomo igrali z roko v roki”

Predsedniki koalicijskih strank so se danes sestali na delovnem kosilu pri predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Govorili so o sprejemanju proračuna za leti 2020 in 2021 ter o nadaljnjem delu in sodelovanju v koaliciji. Predsednik Stranke modernega centra in minister za gospodarski razvoj in tehonologijo Zdravko Počivalšek je bil s pogovori zadovoljen, a je opozoril, da je za izpolnitev zastavljenih cilj treba delovati z roko v roki.

“Vse, kar je dogovorjeno, je mogoče realizirati le, če bomo igrali z roko v roki,” je po srečanju ocenil predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek. Kako priti do boljšega boljšega timskega dela v koaliciji, pa je ponazoril v košarkarskem stilu: “Če igrate košarko, veste, da je treba žogo podajati. Ne more imeti vsak svoje žoge in vsak zase igrati. Če se kolektivno igra, se zmagati, tu in tam pa je treba komu hrbet pokriti”.

Koalicijski partnerji so se pogovarjali tudi o proračunu, ki ga bo Državni zbor potrjeval predvidoma v četrtek. Predsednik Počivalšek je izrazil pričakovanje, da bo predlog proračunov prejel dovolj podpore in bo sprejet.

V SMC smo sicer skupaj s stranko DeSUS vložili tudi amandma k proračunu za izredno uskladitev pokojnin. Opozarjamo, da predlog nominalne izredne uskladitve pokojnin, tj. »enako za vse«, ni primeren. Naš pokojninski sistem temelji na principu vplačanih prispevkov in njihove dolžine vplačevanja. Zato se nam ne zdi pravično, da bi vsi upokojenci prejeli enak znesek uskladitve, ne oziraje se na to, koliko časa so dejansko vplačevali v pokojninsko blagajno. Zagovarjali bomo prvoten koalicijski amandma, s katerim smo izredno uskladitev določili v %.