Predsednik SMC mladi Rok Novak ob Mednarodnem dnevu mladih: Mladi smo lahko izjemna dodana vrednost gospodarstvu in družbi

»V SMC mladi smo se odločili, da na Mednarodni dan mladih začnemo z akcijo zbiranja šolskih potrebščin za socialno ogrožene ter tudi na tak način skušamo pomagati, saj je letos osrednja tema izkoreninjanje revščine in doseg trajnostne proizvodnje in potrošnje,” je povedal predsednik podmladka Rok Novak. Izpostavil je tudi pomen glasu mladih v boju proti klimatskim spremembam ter prizadevanja SMC mladi, da bi imeli volilno pravico od 16. leta naprej. Izrazil je tudi veselje, da bo z nekaterimi ukrepi vlade mladim lažje priti do lastnega dohodka: »Več kot 100 milijonov evrov bo namenjenih zaposlitvam mladih«.

Novak je dejal, da so vse to so koraki v pravo smer, »ko mladim vsaj ponudimo možnost, da se izkažejo in postanejo močan steber naše družbe, saj so mladi izobraženi ljudje tisti, ki prinašajo izjemno dodano vrednost gospodarstvu in družbi«.

Izpostavil je tudi, da vsaka generacija položi v roke mladih vedno več odgovornosti in pozabi na vse ostalo, kar bi moralo priti zraven: “Pri šestnajstih letih moramo vedeti, kaj bomo počeli v življenju, pri dvajsetih se specializirati in upati, da bo po končanem študiju na voljo še kakšno delovno mesto, kjer moramo pričakovati majhno plačilo, za veliko dela, od mladih se pričakuje, da bodo večino svojega časa posvetili prostovoljnemu delu, hkrati študirali in seveda se preživeli sami. Polagati v roke mlademu človeku pri šestnajstih letih odgovornost, da se odloči, kaj bo počel v življenju, hkrati pa mu zavrniti možnost, da sodeluje na volitvah, ni pravično. Zato upam, da bodo stvari hitro šle v pravo smeri tudi v tem smislu.”

Novak je poudaril tudi pomen glasu mladih v boju proti klimatskim spremembam: “Mi smo tisti, ki bomo najbolj čutili posledice, mi se moramo boriti v smeri zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov in prehoda v krožno gospodarstvo. Vse to in še več, je tisto, kar nas mlade naredi mlade, aktivizem, liberalizem in svoboda.”

SMC mlade je danes obiskala tudi vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica SMC dr. Simona Kustec Lipicer, pred tem pa se je udeležila igre Človek, ne jezi se na Prešernovem trgu, dogodka organiziranega na dan mladih, kjer je med drugim dejala: »Družba, ki ne investira v mlade, nima prihodnosti.«

Združeni narodi so leta 2000 12. avgust razglasili za mednarodni dan mladih z namenom osveščanja in opozarjanja javnosti in institucij na položaj, vlogo, pravice in dolžnosti ter probleme mladih in razpravljanja o vprašanjih, ki zadevajo mlade po vsem svetu. Leta 2015 je bilo v Sloveniji v starostni skupini od 20 do 24 let 41,5 odstotka mladih v izobraževalnem procesu, 22,5 odstotka je bilo zaposlenih, 22 odstotkov pa jih je hkrati delalo in se izobraževalo. 14 odstotkov je bilo takšnih, ki niso niti delali niti se izobraževali, so pokazali podatki evropskega statističnega urada.

Več lahko preberete TUKAJ.