Predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek obiskal Maribor

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v minulem tednu, ki ga je zaznamovala tudi težka, a neizbežna odločitev o omejevanju nekaterih dejavnosti v regijah z najslabšo epidemiološko sliko, obiskal Maribor, kjer je sodeloval na prvi javni predstavitvi strategije za razvoj Pohorja, skupaj z vodstvom Slovenskega podjetniška sklada predstavil ukrepe za pomoč podjetjem v obdobju pandemije ter obiskal uspešno podjetje Henkel Slovenija. 

Strategija razvoja Pohorja predstavlja temelj delovanja lani ustanovljenega partnerstva za Pohorje, ki združuje 22 občin in mu predseduje mariborski župan Saša Arsenović. Pohorje ima po besedah ministra velik razvojni potencial tvorno sodelovanje vseh občin in drugih partnerjev pa, da pomeni velik miselni premik, ki v Sloveniji ni prav pogost. “Pohorje že ima mesto na zemljevidu naših interesov. Želim pa si, da bi prizadevanja občin za enovito razvojno politiko Pohorja temu območju prinesla več priložnosti in da bi sredstva, ki jih država namenja gospodarskemu in regionalnemu razvoju, v večji meri prišla v te kraje. Na to opozarjam tudi v luči nove evropske finančne perspektive. Toliko sredstev kot jih ima Slovenija na voljo v naslednjih sedmih letih, jih ni imela še nikoli. Imate mojo podporo, da pomemben del teh sredstev namenimo tudi Pohorju,” je še dejal minister, ki je poudaril da na načelni ravni podpira tudi zakon o Pohorju, a da mora biti tak, da bo odnos med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja uravnotežen.

Na predstavitvi ukrepov Slovenskega podjetniškega sklada je minister izpostavil, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za podporo mikro, malim in srednje velikim podjetjem, prek ukrepov sklada, letos namenilo skupno 180 milijonov evrov, od tega 52 izključno za covid kredite za turizem in gostinstvo, nakup zaščitne opreme v podjetjih ter ugodne hitre mikrokredite. »V letošnjem letu bomo s tem pomagali približno 6.800 podjetjem.« Gre za pomembne spodbude, ki bodo vplivale na razmere v slovenskem gospodarstvu po pandemiji in po besedah ministra izkazujejo jasno odločenost vlade, da s hitrimi in natančnimi ukrepi prepreči črne scenarije za slovensko gospodarstvo. 

Obisk, na katerem sta ministra spremljala mariborski poslanec Branislav Rajić in v. d. direktorja javne agencije Spirit dr. Tomaž Kostanjevec, je vključeval še ogled enega najuspešnejših podjetij na mariborskem območju, Henkla Slovenije. Ministra je vodstvo podjetja navdušilo z optimističnimi načrti za prihodnji razvoj podjetja in organizacijo, ki jo je uvedlo v obdobju zahtevnih zdravstvenih razmer. »Henkel je še ena potrditev zelo odgovornega ravnanja slovenskih podjetij v obdobju pandemije. Kljub velikemu številu zaposlenih so delovni procesi varni. Skrb za zaposlene je na izjemno visoki ravni in to je zgled, ki mu moramo slediti vsi, da bomo lahko pandemijo obvladali in se znova posvetili dolgoročnejšim razvojnim izzivom.«