Predsednik SMC dr. Miro Cerar o odstopu ministra Prešička in priljubljenosti vlade

Zunanji minister in predsednik SMC dr. Miro Cerar je pred začetkom januarske redne seje v Državnem zboru komentiral aktualno politično dogajanje.

V zvezi z odstopom ministra za kulturo Dejana Prešička je predsednik SMC Cerar dejal, da je to  zadeva, kjer je morala biti odločitev sprejeta s strani ministra ali predsednika vlade. “Verjamem, da je predsednik vlade dobro premislil in sprejel pravo odločitev. Pričakujem, da se bodo razmere na Ministrstvu za kulturo v korist razvoja kulture v Sloveniji, pa tudi razmer v vrhu politike, dokončno razčistile,” je dejal v izjavi.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira današnje mnenje premierja, da so se ministri preveč oglašali v zvezi s poročanje o ministru Prešičku, je predsednik SMC Cerar dejal, da ima kot predsednik parlamentarne in vladne stranke ne samo pravico, ampak tudi dolžnost, da komentira za javnost pomembne politične zadeve, kot tudi v tem primeru. “V nobeni izjavi nisem zmanjševal avtoritete ali pristojnosti predsednika vlade,” je dodal.

Predsednik Cerar je komentiral tudi priljubljenost vlade. “To, da vlada uživa priljubljenost, nas lahko vse skupaj samo veseli, saj nenazadnje tudi vsi štirje ministri iz vrst SMC mag. Ksenija Klampfer, Zdravko Počivalšek, Jure Leben in sam, trdo delamo v tej vladi,” je dejal in dodal, da je k podpori verjetno botrovalo tudi dejstvo, da je bilo razdeljenega kar nekaj dodatnega denarja med javne uslužbence, za minimalne plače in za prejemnike socialnih pomoči, kar je po njegovem mnenju prav. “Pri tem pa se vlada še ni lotila ključnih projektov, ki so ponavadi v javnosti manj priljubljeni,” je še dejal.

“Veseli me, da smo lahko nekaj več sredstev namenili ljudem. Ta sredstva je zagotovila vlada v prejšnjem mandatu pod vodstvom SMC. Veseli me, da razmere to dopuščajo, vendar ni zanemarljivo, da se že gibljemo nekoliko po robu, zato moramo biti zelo previdni, da ne porušimo procesa konsolidacije javnih financ,” je poudaril v izjavi medijem.