Predsednik SMC dr. Cerar za kongres ALDE: “Čas je, da rečemo ne negativnemu populizmu, ki zastruplja našo družbo”

Predsednik Stranke modernega centra in predsednik vlade dr. Miro Cerar je v video nagovoru udeležencem 37. kongresa Evropskih liberalnih in demokratskih strank ALDE, ki poteka danes v Varšavi poudaril: “Čas je, da se upremo negativnemu populizmu, ki zastruplja našo družbo. Da rečemo NE nacionalizmu, izolacionizmu ali notranji mejam, ki nas ločujejo, in tako obranimo naše štiri temeljne svoboščine, vladavino prava in človekove pravice.”

Kongres je prek videosporočila nagovorila tudi naša evropska komisarka mag. Violeta Bulc. Izpostavila je, da je dolžnost liberalcev boj za prihodnost, ki bo liberalna, odprta in tolerantna. “Verjamem, da je eno največjih bogastev nas Evropejcev, raznolikost. Evropa potrebuje močne voditelje, ki navdihujejo,” je dejala.

Delegacijo SMC na kongresu Alde na Poljskem je vodila podpredsednica stranke in vodja poslanske skupine dr. Simona Kustec Lipicer. V njej so bili poslanci dr. Mitja Horvat, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Potočnik in vodja mednarodne pisarne SMC Gašper Koprivšek ter vodja sekretariata stranke Iztok Štefanič. Podpredsednica stranke je ob začetku kongresa poudarila: “SMC smo ljudem odgovorna socialno liberalna članica Alde. Zagovarjamo in iščemo rešitve za več enakosti, vključenosti, odprtosti in strpnosti. Gradimo pot stabilne prihodnosti!”

Na kongresu je bila potrjena volilna reforma, po kateri bo imela SMC v Svetu stranke 5 delegatov in na kongresu 21, s čimer bo postala ena izmed nominalno najmočnejših strank znotraj ALDE.

Skupina socialno-liberalnih strank, v katero spada tudi SMC, je na kongresu predlagala resolucijo o krožnem gospodarstvu.

Letos spomladi je ALDE ustanovila t.i. European Women’s Academy (Evropska ženska akademija), katere cilj je uspešen razvoj delovanja žensk v politiki. SMC želi pri tem projektu sodelovati aktivno, zato je imela vodja naše delegacije Simona Kustec Lipicer več dvostranskih pogovorov na to temo.

Velik dosežek za SMC je, da je bil za novega zakladnika stranke ALDE izvoljen Gašper Koprivšek, vodja strankine mednarodne pisarne.

SMC bo po novem znotraj stranke ALDE po volilni moči ena izmed najmočnejših strank; dejstva, da imamo enega izmed sedmih liberalnih predsednikov vlade v Evropi ter eno izmed petih liberalnih komisark in da je bila SMC zaupana organizacija Sveta stranke ALDE v juniju prihodnje leto v Ljubljani, kaže na nesporen ugled SMC in Slovenije v evropskem političnem prostoru.

 

photo-02-12-2016-12-45-32a