Predsednik SMC dr. Cerar na kongresu ALDE pozval k boju za normalnost

Madrid, 9. november 2018 – V španski prestolnici poteka 39. kongres Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), evropskega združenja liberalnih strank, katerega polnopravna članica je od leta 2014 tudi Stranka modernega centra (SMC). SMC na kongresu zastopa delegacija pod vodstvom predsednika dr. Mira Cerarja, ki je na kongresu nagovoril udeleženke in udeležence. V svojem govoru se je osredotočil na nevarnost širjenja populizma in radikalizma po Evropi.

Predsednik SMC dr. Cerar je ocenil, da je splošen vtis, da populisti po Evropi pridobivajo podporo in s tem politično moč. »Politični prostor se razširja čez tradicionalne meje, ki so še do nedavnega veljale v evropskem prostoru. Voditelji, kot so Le Pen, Salvini, Orban in drugi, se s svojimi politikami nevarno približujejo robu političnega prostora,« je dejal. Ti pojavi po njegovih besedah niso omejeni zgolj na skrajno desnico, temveč se pojavljajo tudi pri tradicionalnih političnih skupinah, kot je npr. Evropska ljudska stranka (EPP). Po mnenju dr. Cerarja je erozija političnih standardov in vrednot še bolj nevarna, če se ta pojavlja pri velikih političnih skupinah, ki pomembno vplivajo na življenja ljudi.

»Zavračati moramo vse pojave negativnega radikalizma, vse uničevalce EU, pa naj bodo na levi ali na desni,« je pozval dr. Cerar zbrane na kongresu. »Populisti zgolj ustvarjajo meglo, ki nas odvrača od reševanja resničnih izzivov sedanjosti, kot so npr. vprašanja revščine, trajnostnega razvoja ali globalnega segrevanja,« je še dejal.

Predstavnike liberalnih političnih strank je pozval k radikalnosti, a zgolj v enem pogledu. »Radikalni moramo biti v svojem boju za normalnost. Za človekove pravice in svoboščine, za evropske demokratične vrednote in načela, za katere smo se stoletja borili,« je poudaril in kot posebej pomembno vrednoto izpostavil vladavino prava. Temeljne vrednote predsednik SMC prepoznava kot mostove sodelovanja, četudi se o vseh politikah ne strinjamo.

Ob robu kongresa se je predsednik SMC dr. Cerar srečal z več predstavniki liberalnih političnih strank in vodstva ALDE. V pogovoru z vodjo politične skupine v Evropskem parlamentu Guyem Verhofstadtom sta se strinjala, da bi skupni nastop slovenskih liberalnih strank na prihajajočih evropskih volitvah pomenil dodano vrednost za Slovenijo in Evropo. Načrtovano je tudi srečanje s predsednikom ALDE Hansom van Baalenom.

Na kongresu so delegati tudi podprli vstop Liste Marjana Šarca v evropsko družino, za kar je dr. Miro Cerar Marjanu Šarcu tudi osebno čestital.