Predsednik Miro Cerar v nagovoru kongresu: “To je bil zame čas neprecenljive življenjske izkušnje in možnosti, da s celim svojim bitjem služim ljudem”

Ustanovitelj Stranke modernega centra dr. Miro Cerar je na današnjem kongresu zadnjič nagovoril zbrane delegatke in delegate v vlogi predsednika stranke. Njegov govor v nadalajevanju objavljamo v celoti.

 

 

Spoštovane članice in člani SMC – Stranke modernega centra,

poštovani kandidat za predsednika SMC, minister Zdravko Počivalšek,

spoštovani ministri in poslanci,

spoštovani visoki predstavniki političnih strank,

cenjeni gostje, predstavniki medijev,

gospe in gospodje,

 

v začetku junija sem napovedal, da na današnjem kongresu ne bom več kandidiral za predsednika stranke. Danes bomo zato odločali o podpori kandidatu za novega predsednika stranke, ministru Zdravku Počivalšku.

Naj takoj jasno povem, da kandidata osebno podpiram in želim, da mu tudi kongres SMC izrazi svojo podporo. Njegovi dosedanji dosežki, njegova širša prepoznavnost ter njegova odločenost, da našo stranko popelje v nove uspešne projekte, so tiste glavne lastnosti, ki ga kvalificirajo za to odgovorno vlogo. Ko je Zdravko na moje povabilo vstopil v našo stranko, se je zavezal našim skupnim vrednotam in ciljem. Verjamem, da bosta njegova predanost SMC in njegova neizčrpna energija omogočili stranki, da uspešno nadaljuje svoje temeljno poslanstvo, to je delovanje v korist in dobro Slovenije ter vseh nas, ki v njej živimo.

Pred dobrimi petimi leti sem od ustanovnega kongresa SMC sam prejel soglasno podporo, da stranko povedem na volitve in prevzamem odgovornost za vodenje države. To je ob širokem zaupanju slovenskih volivcev pripeljalo do tega, da sem lahko kot predsednik SMC oblikoval vlado, ki je po več letih politične nestabilnosti ter hudih finančno-ekonomskih in socialnih pretresov stabilizirala politični prostor in državo popeljala iz krize.

V obdobju 2014-2018 je naša vlada omogočila, da smo lahko postopno opustili varčevalne ukrepe ter vsem družbenim področjem namenili več sredstev, pri čemer je sedanji vladi prepustila proračunski presežek in stabilno politično ter širše družbeno okolje.

Kljub takratnemu izrazito turbulentnemu obdobju ter navkljub pritiskom in skušnjavam SMC ni poniknila v pasteh korupcije ali ekstremizma. Seveda pa smo v tistem času člani in podporniki SMC, ki smo sprejemali ključne odločitve, sprejeli tudi mnoge takšne, ki niso bile všečne in še manj popularne, bile pa so nujne zato, da bi nam uspelo Slovenijo potegniti iz krize ter ji omogočiti uspešen nadaljnji razvoj.

Vse to nas je – politične samorastnike – izčrpalo. Ob tem smo seveda pri obilici dela zagrešili tudi napake, bili politično naivni, pogosto dvomili sami vase ter bili večkrat notranje razklani. Plačali smo tudi ceno neizkušenosti in premile selekcije med vsemi tistimi, ki vedno z nezgrešljivim nosom za osebne kariere najdejo pot do zmagovalcev volitev. Nekateri so pri tem še posebej koristoljubno izrabili tudi moje in vaše zaupanje. – Vse to in še kaj se seveda dogaja vsaki politični stranki, toda nam, novincem na političnem prizorišču z velikansko odgovornostjo vodenja države, je to prizadejalo precejšnje rane.

Tako so nas v začetku leta 2018 nekateri že kar javno odpisali, misleč, da je z našo stranko konec. Toda leta 2018 smo nato na parlamentarnih volitvah, kljub precejšnjemu upadu podpore glede na leto 2014, še vedno dosegli rezultat, ki nas je v političnem prostoru umestil med pomembne politične stranke, brez katerih ni mogoče sestaviti uspešne vladne koalicije.

Ne pozabimo tega sedaj, ko nas nekateri ponovno proglašajo za politično mrtve, čeprav je jasno, da brez naših desetih poslancev in štirih ministrov ter vseh naših članov in podpornikov v javni upravi in v lokalnih skupnostih ne bi bilo sedanje vlade in ne bi bilo za nami še enega leta politične stabilnosti. Ne pozabimo tudi, da smo na lanskih lokalnih volitvah po številu izvoljenih svetnikov bistveno prehiteli mnoge neposredno konkurenčne stranke ter da smo pridobili tudi nekatera županska mesta, med njimi mesto župana drugega največjega mesta v državi.

Ne pozabimo pa tudi, da je moč v slogiin ne v razdvajanju ter da v življenju vzponom vedno sledijo tudi padci. Ne pozabimo, da je treba za dosego pravih ciljev sodelovati, ohranjati zdravo pametin potrpljenjeter včasih hiteti počasi.

 

Drage članice in člani SMC, kolegi, prijatelji,

Moj čas na mestu predsednika SMC se je iztekel. Tako sem – upoštevaje vse okoliščine – začutil, tako sem domislil; in tako naj bo.

Petletno obdobje predsedovanja stranki in hkratnega dela v vladi je bilo zame nadvse zahtevno, pogosto tudi težko, pa vendar se nanj in k vam obračam s hvaležnostjo. To je bil zame čas neprecenljive življenjske izkušnje in možnosti, da s celim svojim bitjem služim ljudem, družbi in državi. Bil je čas, ko sem skoraj vso energijo in znanje namenil vodenju države in stranke.

Zavedam se, da pri tem pogosto nisem bil dovolj všečen širši javnosti, marsikdaj tudi ne članicam in članom SMC. Toda, kadar sem bil v dilemi med lažnim videzomin resnično vsebino, sem se vedno odločil za slednje – za vsebino. Naj priznam, da sem se – tudi po nasvetu drugih – nekajkrat trudil odigrati politično držo, ki naj bi mi prinesla več popularnosti. Toda vedno znova sem v takih trenutkih hitro odkril, da se mi to upira, da to nisem jaz in da niti ne morem niti ne želim postati populist. Res je, da v današnjem času, ko vedno bolj prevladujeta površinska všečnost in prazen videz, takšna naravna osebna drža ne prinaša dovolj političnih točk. Toda namesto pridobivanja teh točk sem se raje odločil, da ostanem zvest samemu sebi in se ne pretvarjam. Prav takšen stojim tudi danes tu pred vami in se, kot rečeno, z občutkom hvaležnosti poslavljam od vodenja SMC.

Še posebej se želim ob tem zahvaliti vsem tistim, ki ste mi in mi še vedno zaupate. Prav je, da ne nasedate številnim neresnicam in lažem, ki jih o meni vztrajno proizvajajo in širijo moji in naši nasprotniki. Našemu novemu predsedniku in vodstvu SMC želim v tem pogledu bolj objektivno in korektno javno obravnavo ter tudi več opore med našim članstvom.

Nekoč sem sestavil rek, ki se glasi takole: videz je pomemben, pamet je pomembnejša, srce je najpomembnejše. Filozofsko se da seveda te besede obračati na vse možne načine. Toda, če jih preprosto povežem s SMC in slovensko politiko, naj rečem:

Prvič, želim si dostojnega političnega videza; takšnega, ki pomeni višjo politično kulturo, tj. kritiko brez primitivizma in osebnih žalitev, državotvorno držo brez oholosti in domišljavosti in nenazadnje skrb za ljudi brez blefa in všečnih zavajanj;

Drugič, želim si takšno pamet, ki je kombinacija šolskega znanja na eni strani in naravne zdrave pameti na drugi; zato ne dam prav niti tistim, ki se norčujejo iz izobražencev oziroma intelektualcev, kot tudi ne tistim, ki podcenjujejo naravni človeški intelekt ali intuicijo;

Tretjič, želim si takšne srčnosti, ki se v politiki kaže v tem, da nam je iskreno mar– mnogi o tem veliko govorijo, se razglašajo za domoljube, poštenjake in filantrope, pa so žal v resnici vse kaj drugega.

 

Spoštovane članice in člani SMC,

cenjeni gosti, gospe in gospodje,

s tem, ko se poslavljam od vodenja stranke, se seveda od nje ne poslavljam kot njen član. Kot član SMC se bom zdaj še z večjo voljo in energijo posvetil svojemu delu v vlogi ministra za zunanje zadeve. Slovenija je pred številnimi zunanjepolitičnimi izzivi, med katerimi še posebej izstopajo krepitev gospodarske diplomacije, krepitev političnih zavezništev z jedrnimi državami EU, nadaljnje uravnotežanje naše zunanje politike na svetovni ravni ter seveda še posebej predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta 2021. Ob tem si bom tako v zunanji kot notranji politiki še nadalje prizadeval za spoštovanje človekovega dostojanstvater njegovih temeljnih svoboščin in pravic, za krepitev vladavine prava indemokratičnih standardovter za trajnostni razvoj.

Naj ob tem rečem, da bi si stranka, ki ji je v tej vladi zaupano koordinirano vodenje tako pomembnih področij družbenega razvoja in napredka, kot so gospodarski, socialni in okoljski razvoj, lahko pripela tudi oznako »stranka trajnostnega razvoja«– kajti ravno na presečišču gospodarskega, socialnega in okoljskega razvoja je sploh mogoče misliti, snovati in izvajati trajnostni razvoj naše zelene, pametne in kreativne Slovenije.

Kot zunanji minister vam lahko povem, da smo o tem ne le nedavno poglobljeno razpravljali na Blejskem strateškem forumu, ampak smo prav trajnostni razvojvpisali med prioritetenašega predsedovanja Svetu Evropske unije, na katerega se v t.i. trojčku z Nemčijo in Portugalsko že intenzivno pripravljamo.

Slovenija bo torej ponovno imela priložnost, da aktivno sooblikuje evropsko razvojno agendo – in SMC vodi ključne vladne resorje zato, da ta razvoj obrodi sadove ter prinese blaginjo in prihodnost slovenskim državljanom in državljankam. Smo soodgovorni za prihodnost– in ponosni smo lahko na to!

 

Spoštovani,

naj ob koncu tega nagovora rečem, da bi vam o svojih izkušnjah in spoznanjih seveda lahko povedal še več, vendar danes ta prostor in čas temu nista namenjena. O tem torej kdaj drugič.

Danes smo tu zato, da Sloveniji in Evropi pokažemo, da SMC je in bo, da ostajamo aktiven in konstruktiven člen slovenske politike ter da člani in simpatizerji SMC v vladi, v parlamentu, v javni upravi, v občinah, v evropskih organizacijah in institucijah ter kot aktivni člani evropskih liberalcev prizadevno delamo za dobro Slovenije.

Predvsem pa smo danes tu zato, da našega člana in ministra Zdravka Počivalška izvolimo za novega predsednika SMC – Stranke modernega centra in se mu zavežemo stati ob strani, ko bo v dobro slovenskih državljank in državljanov uresničeval naše strankarske vrednote in cilje.

 

Srečno Zdravko in srečno SMC!