Predsednik “evropskega” odbora DZ Shaker bo 25. februarja gostil kolege iz držav na t.i. zahodno-balkanski migracijski poti

Parlamentarni Odbor za zadeve Evropske unije (OEU) je v petek, 12. februarja, soglasno sprejel pobudo predsednika odbora Kamala Izidorja Shakerja za organizacijo srečanja predsednikov odborov za Evropske zadeve držav na t. i. zahodno-balkanski migracijski poti, ki bo 25. februarja v Ljubljani.

Na srečanju, s katerim želijo razpravo o reševanju migrantske krize prenesti tudi na parlamentarno raven, bodo predsedniki odborov razpravljali o reševanju migrantske krize in pobudi slovenskega premierja Mira Cerarja za dodatno pomoč Makedoniji pri nadzorovanju njene meje z Grčijo.

“Namen tega srečanja je, da se predsedniki odborov različnih parlamentov srečajo in izmenjajo mnenja ter skušajo najti rešitev te migrantske poti, ki poteka skozi Balkan,” je še povedal predsednik OEU, ki je Cerarjevo pobudo predstavil tudi na srečanju predsednikov odborov parlamentov vseh držav EU, ki je potekalo preteklo nedeljo in ponedeljek na Nizozemskem.

Po Shakerjevih besedah bodo pripravili tudi zaključni dokument, ki ga bodo na junijskem srečanju ob koncu nizozemskega predsedovanja Svetu EU predstavili predsednikom vseh odborov za zadeve Evropske unije in Evropski komisiji.

Srečanja predsednikov odborov za zadeve Evropske unije po posameznih regijah, na katerih razpravljajo in izmenjujejo stališča o aktualnih evropskih zadevah, so sicer stalna praksa v številnih državah članicah.