Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zaključil uradni obisk v Sloveniji

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja se je 2. in 3. marca 2017 na uradnem obisku v Sloveniji mudil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Predsednik Juncker je Slovenijo kot predsednik Komisije obiskal prvič in sicer le dan po tem, ko je Evropska komisija objavila t.i. Belo knjigo o prihodnosti Evropske unije.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je povedal, da dvodnevni uradni obisk predsednika Junckerja šteje kot posebno priznanje Sloveniji, ki je ena najbolj vztrajnih in glasnih zagovornic trdne in enotne Evropske unije, ki mora temeljiti na načelu enakopravnosti držav članic. Premier ob tem poudarja, da sta oba s »predsednikom Junckerjem prepričana Evropejca, ki se zavedata, da je za Evropsko unijo prišla ura resnice«. Premier dr. Cerar je izpostavil, da je Bela knjiga dobro izhodišče za »leto intenzivnih, tudi iskrenih pogovorov o tem, kako naj gremo naprej«.

Premier dr. Cerar je povedal, da se zavzema za Evropo prihodnosti in dodal: »Ne želim si, da bi se EU in Evropa vračala nazaj v čase, ki so pripeljali do hudih posledic za vse nas, v čase, ko nismo bili dovolj povezani, ko so bili med državami konflikti. Zato menim, da moramo skupaj najti odgovore na tiste ideje, ki jih danes nekateri ponujajo kot poenostavljene, celo populistične rešitve, ki nas razdvajajo, Evropo pa skušajo peljati nazaj v prvo polovico 20. stoletja«. Premier je opozoril, da pričakuje, da bodo voditelji v Rimu utrdili zavezo, da Evropska unija ostaja naš okvir skupne prihodnosti in dodal: »Verjamem, da lahko države članice skupaj, ob spoštovanju načel dialoga, demokracije, enakopravnosti in solidarnosti, najdemo pravo strateško usmeritev za boljšo Unijo prihodnosti«.

Še pred tem dogovorom o prihodnosti Unije, pa se mora EU po mnenju premiera na kratek rok posvetiti učinkovitejši implementaciji oziroma izvedbi že dogovorjenega, predvsem na področjih varnosti in nezakonitih migracij. Brez tega dogovora »napredek na drugih področjih ne bo možen«, je opozoril dr. Cerar. »Dolgoročno pa si ne želimo, da bi ostali, kjer smo. Smo ambiciozni, želimo si bolj povezane, še trdnejše unije, ki ima večje ambicije in želi iti naprej,« je dodal premier.

Osrednja tema pogovorov s predsednikom Evropske komisije je bila tako vezana na vprašanje prihodnosti Evropske unije, ter s tem povezana vprašanja migracij, prihodnosti Schengenskega prostora ter posledic Brexita na nadaljnji razvoj EU. V pogovorih pa so bila izpostavljena tudi nekatera vprašanja s področja evropskih zadev, kjer ima Slovenija specifičen interes. Predsednika sta govorila tudi o vprašanju terana. Tako je premier dr. Miro Cerar predsedniku Evropske komisiji izrazil jasno pričakovanje, da glede na nova dejstva, ki so bila predstavljena Komisiji, ta ponovno pretehta odločitev in ustavi postopek sprejemanja izjeme. Premier dodaja, da bo »Slovenija namreč storila vse za zaščito slovenskih interesov in interesov slovenskih vinarjev«.

V okviru obiska sta se premier dr. Miro Cerar ter predsednik Juncker udeležila tudi javne razprave o prihodnosti EU in mladih v njej. Predsednika sta v petek skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem otvorila tudi Hišo EU v Ljubljani. Premier je na odprtju poudaril, da bo »nova hiša EU-ja omogočila učinkovitejši pretok informacij med slovenskimi oblastmi in evropskimi institucijami. Premier dr. Cerar je opozoril, da je “EU naš skupni dom, v katerem živimo in ga soustvarjamo”. Prostori predstavništva Evropske komisije in informacijske pisarne Evropskega parlamenta so ključna stična točka za vse Slovenke in Slovence, ki jih zanima Evropska unija.

Premier dr. Cerar je v petek sprejel novega predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki je bil konec letošnjega januarja izvoljen za 30. predsednika Evropskega parlamenta. Premier je predsedniku Tajaniju čestital za izvolitev ter mu zaželel uspešno delo. Sogovornika sta največ pozornosti namenila t.i. Beli knjigi o prihodnosti Evropske unije, vprašanju migracij ter Brexita.

Foto: Nebojša Tejić/STA