Predsednik DZ dr. Milan Brglez za STA: Zelo je pomembno, ali obstaja občutek, da lahko nekaj skupaj naredimo, ali pa občutek, da drug drugemu nagajamo

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez je v pogovoru za STA povedal, da meni, da bodo parlamentarne počitnice vsem koristile in si morajo, “glede na to, da naj bi jih čakala vroča jesen, tako v koaliciji kot opoziciji malce ohladiti glavo”. Ocenil je tudi, da je proces koalicijskih usklajevanj naporen, heterogenost in neuglašenost pa koalicijo prej upočasnjujeta kot bogatita.

Dodal je, da se “napetosti namreč lahko odprejo tudi tam, kjer ni potrebe”:  “Koalicije niso razpadle na velikih temah, ampak razpadejo na nečem, kar za zunanjega opazovalca zgleda povsem bizarno. Tovrstnih zadev se je včasih treba bati.” Manjši koalicijski partnerici se tega po njegovem mnenju bolj zavedata, ker imata zgodovinski spomin:”Ta se pri SMC počasi razvija, stranka pa se je nekaterih stvari le naučila.”

Izpostavil je vprašanje medsebojnih odnosov in zaupanja drugemu, da se bo držal dogovora: “Zelo je pomembno, ali obstaja občutek, da lahko nekaj skupaj naredimo, ali pa občutek, da drug drugemu nagajamo.” Drugi del zgodbe pri medsebojnih odnosih se po njegovih besedah nanaša na rešitve, za katere je odgovorna vlada, denimo na kadrovanje: “Poslanske skupine namreč na to nimajo neposrednega vpliva, vpliva pa to na vzdušje med njimi.”

Milan Brglez DZ IMG_0647

 

Dr. Brglez je dejal, da si v državnem zboru želi več vsebinske razprave in “manj ideoloških ali populističnih vložkov, zlasti takrat, ko za to ni prostora, npr. v času glasovanja”: “Tako koalicija kot opozicija bi lahko pri postopkih in vsebini zakonodaje vložili več napora in postavljali manj ovir.”

Pojasnil je, da je poslovnik DZ sicer v postopku spreminjanja, a da je vprašanje, za katere spremembe bo dvotretjinska volja na komisiji za poslovnik. Dr. Brglez pričakuje, da bi bil lahko predlog sprememb uvrščen na sejo DZ še letos, ob tem pa bi bilo “pametno razmisliti tudi o etičnem kodeksu poslancev”.

Po počitnicah poslance čaka nekaj težkih nalog: “Ena od zadev, ki je lahko problematična za obstoj koalicije v sedanji sestavi, je glasovanje o interpelaciji zoper ministra za infrastrukturo.” Dr. Brglez izpostavlja še proračunsko razpravo, od katere je vedno odvisen obstoj vlade, “ker je zelo malo manevrskega prostora za popravni izpit”.

Sicer pa se predsednik državnega zbora v naslednjih mesecih veseli tudi odločitve ustavnega sodišča glede pobud za referendume, ki jih je zaustavil, saj je menil, da gre za grobo zlorabo instituta referenduma: “Od ustavnega sodišča si obetam dodatna pravila glede postopkov v takih primerih.”

brglez6

Celoten intervju je na voljo naročnikom STA na TEJ POVEZAVI.