Predsednik DZ dr. Brglez v Zasavju: Kjer na lokalnem nivoju znamo ločiti politične delitve se to kaže v razvoju območja

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez je obiskal vse tri Zasavske občine. Ustavil se je v domovih za starejše, v gimnazijah in srednjih šolah, si ogledal kip dr. Janeza Drnovška, se pogovoril z vsemi Zasavskimi župani, obiskal nekatera podjetja in se udeležil pogovora z lokalnimi gospodarstveniki. Dan je sklenil v prijetnem vzdušju s članicami in člani SMC iz Zasavja. Vsak v svoji občini so ga spremljali tudi poslanci Marjan Dolinšek, Irena Grošelj Košnik in Vojka Šergan, predsednik LO Trbovlje Tadej Špitalar in predsednica LO Hrastnik Maša Kovač ter mnogi drugi članice in člani SMC.

Dan je predsednik DZ začel z obiskom občine Zagorje ob Savi, kjer se je udeležil delovnega sestanka z županom občine. “Kjer na lokalnem nivoju znamo ločiti politične delitve se to kaže v razvoju območja,” je uvodoma izpostavil dr. Brglez, ko so mu predstavniki občine prikazale podatke o Zasavje, kjer je brezposelnost nižja, kot je povprečje v Sloveniji, kjer dobro sodelujejo z vsemi politikami in kjer mladi ostajajo v občini. Predsednik DZ je poudaril, da je “pomembno sporočilo – samo skupaj nam bo uspelo” in dodal, da ga veselijo načrti občine, ki predstavljajo vizijo razvoja. Pomembno je, da mladi ostanejo v lokalnem okolju in da se tudi državna politika zaveda pomena in potreb lokalne politike. Občina ima visoke ambicije in želi pripeljati več milijonsko investicijo letalskega tehnološkega parka v svoje lokalno okolje ter do leta 2020 priti na sam vrh razvoja Slovenskih občin.

Dr. Brglez, poslanec Marjan Dolinšek in predstavniki občine so se skupaj sprehodili skozi center mesta in si ogledali doprsni spomenik dr. Janeza Drnovška. Župan je predsedniku DZ tudi podaril zahvalo za obisk občine in dobro delo, ki ga opravlja.

V Zagorju ob Savi je dr. Brglez obiskal še Varstveno delovni center, kjer se je sestal tudi z vodstvom. Izrazil je veselje, da so mu tako obširno predstavili delovanje centra in njihovo specifiko ter poudaril, da se v SMC zavedamo problema prekarnega dela. Na tem področju se mnogo dela in zlasti na prihodnosti mladih. Velik posluh za delovanje centra ima tudi poslanec Dolinšek, ki je decembra organiziral dobrodelno tekmo, kjer so se zbirala sredstva za nakup vozila za prevoz varovancev.

Dr. Brglez je obisk v Zasavju nadaljeval v občini Trbovlje, kjer sta ga spremljala tudi poslanka Irena Grošelj Košnik in predsednik lokalnega odbora Tadej Špitalar. Svoj obisk je pričel s pogovorom z dijaki Gimnazije in Ekonomske Srednje Šole v Trbovljah in nadaljeval z ogledom novega računalniškega laboratorija Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Udeležil se je tudi kosila s člani delegacij lokalnih odborov SMC iz Zasavja in vsemi tremi župani. Dr. Brglez je v Trbovljah tudi otvoril pisarno lokalnega odbora in skupaj s poslanki podal izjavo za javnost.

Popoldanski del obiska Zasavja je dr. Brglez preživel v občini Hrastnik v spremstvu poslanke Vojke Šergan in predsednice lokalnega odbora Maše Kovač. V prvem delu je obiskal Dom za starejše občane Hrastnik in se sprehodil skozi center mesta. Nadaljevanje obiska je bilo bolj gospodarsko obarvano z obiskom Regionalnega tehnološkega centra Zasavje in udeležbe na omizju z gospodarstveniki iz lokalnega okolja. Obisk občine je sklenil še s sodelovanjem v izvedbi igre na temo rudarske in steklarske dediščine v izvedbi Prosvetnega društva Čeče.