Predsednik DZ dr. Brglez: V odstopu Abrahama ničesar dramatičnega

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je v odzivu na odstop slovenskega arbitra Ronnyja Abrahama dejal, da odstop Abrahama ni “dramatičen”. “Slovenija je bila vedno zavezana vrednotam mednarodnega prava in mednarodne skupnosti, predvsem pa vrednotam mirnega reševanja sporov,” je poudaril in dodal, da je “arbitražni sporazum tako, kar potrjuje tudi Evropska unija, prava pot reševanja nerešenih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško”.

“Enostranska dejanja Hrvaške poteka reševanja spora ne morejo preprečiti, saj v mednarodnem pravu velja, da enostranske odpovedi pogodb brez soglasja sopogodbenice – Republika Slovenija je po diplomatski poti včeraj že zavrnila notificirano odpoved arbitražnemu sporazumu s strani Republike Hrvaške – ne odpravljajo mednarodnopravnih zavez, ki iz teh pogodb izhajajo,” je pojasnil dr. Brglez ter dodal, da verjame, da bo to spoznalo tudi politično vodstvo Republike Hrvaške.

Dr. Brglez je prav tako spomnil, da je odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) 25. julija sprejel sklep s priporočilom vladi, da v najkrajšem možnem času v skladu z arbitražnim sporazumom imenuje novega člana arbitražnega sodišča. “Po tem, ko sem včeraj izvedel novico o odstopu Ronnyja Abrahama, sem poklical predsednika vlade Mira Cerarja in ga zaprosil, da naj postopke izpelje skladno s sklepom OZP in arbitražnim sporazumom,” je zapisal Brglez.

Predsednik DZ dr. Brglez je še zapisal, da ga je novica o odstopu Abrahama presenetila. “Žal mi je, da se je gospod Abraham tako odločil, saj menim, da bi njegov mednarodnopravni položaj, ugled in znanje pripomogli k hitrejšemu reševanju odprtih mejnih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško.”

 

Preberite še novico Kabinet predsednika vlade: Sodišče mora nadaljevati z arbitražnim postopkom