Predsednik DZ dr. Brglez: Sam bom vložil predlog za spremembe Zakona o referendumu, ker sedanja ureditev omogoča zlorabo

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez se je ustavnemu sodišču, ki mu je pritrdilo glede zavrnitve referendumov v primeru delavcev migrantov, danes zahvalil za poglobljeno odločitev in določitev jasnih standardov. Obenem je napovedal vložitev spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, in sicer 16. člena, ker sedanja zakonska ureditev vseeno omogoča zlorabe tega instituta: “Za začetek referendumskih postopkov bi bilo po novem potrebnih 2500 overjenih podpisov. Zdaj namreč zadoščajo neoverjeni podpisi državljanov, kjer prihaja do največ manipulacij.”

Je pa po preučitvi odločitve ustavnega sodišča v primeru referendumskih pobud delavcev migrantov dr. Brglez ponovno izrazil zadovoljstvo: “Iz obrazložitve in ločenih mnenj izhaja, da se predsednik državnega zbora mora odzvati, kadar gre za očitno zlorabo pravice tega instituta, kot je šlo v navedenem primeru. Ustavno sodišče je določilo tudi jasne standarde, kdaj predsednik državnega zbora to mora in lahko naredi, kar pomeni, da zlorabe pri zaustavitvi referendumskih postopkov s strani predsednika DZ ne bodo mogoče.”

Poudaril je tudi, da je sodišče določilo še, da mora vsak, ki zazna sum očitne zlorabe te pravice, ukrepati, torej to po njegovem mnenju velja v tem primeru zanj in za druge organe: “Prav tako iz odločitve sodišča izhaja, da niti pravica do referenduma niti svoboda izražanja nista absolutni pravici.” Dr. Milan Brglez pozdravlja odločanje pred Evropskim sodiščem za človekove pravice o tem primeru in se ga ne boji. Na evropsko sodišče so se po odločitvi ustavnega sodišča namreč obrnili delavci migranti.

Dr. Brglez je tudi izpostavil nekaj največjih dosežkov vlade, koalicije in poslanske skupine SMC po dveh letih mandata. Med njimi so infrastrukturni projekti, kot je začetek izgradnje izvlečnega tira, gradnja nekaterih obvoznic, gradnja hitrih polnilnic za električna vozila, na AC križu jih je 26.

Omenil je tudi visoko rast BDP-ja, večji ugled države v mednarodnem prostoru, zmanjšanje brezposelnosti, ki je prvič po 6 letih padla pod 100 000: “Mislim da je ta psihološki padec pod to številko pomemben, še pomembneje pa je, da se zaposluje tudi vedno več mladih.” S področja gospodarstva je izpostavil ohranjanje delovnih mest v CIMOSU, kjer je pohvalil aktivnost SMC primorskih poslancev, ureditev statusa Kobilarne Lipice in delo na področju turizma, kjer se prav tako vsi poslanci SMC trudijo, da bo Slovenija tudi na tem področju ostala privlačna in še napredovala. Omenil je tudi predlog zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami poslanke SMC dr. Jasne Murgel.

Kot uspešno preseganje delitev na opozicijo in koalicijo v parlamentu je izpostavil zakon o dostojnem pokopu in zakon o fiskalnem pravilu.

Več o dosežkih v dveh letih si lahko preberete TUKAJ.