Predsednik DZ dr. Brglez na žalnih slovesnostih ob dnevu spomina na mrtve v Slovenski Bistrici in v Mariboru: Pokopati svoje mrtve je naša civilizacijska dolžnost

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je v občini Slovenska Bistrica položil vence pri spomeniku NOB in pri rovih A ter B v Zgornji Bistrici. Venec je položil tudi na osrednjem pokopališču pri Kostnici, kamor so bili prepeljani ostanki 431 žrtev povojnih pobojev.

V svojem govoru je dejal, da kot narod in država ne smemo nikoli več dopustiti, da bi nam gorje in zlo vojne omračilo um do takšne mere, da bi se na naši zemlji ponovila grozodejstva, ki so se zgodila po koncu morije druge svetovne vojne.

»Zgodovina ne pozablja in ne odpušča. In četudi je od teh grozljivih in nezamisljivih dogodkov minilo več kot sedem desetletij, nas je zgodovina opozorila, da izstavljenega računa, ki ga terja resnica, še nismo poravnali. In zato ga moramo poravnati danes,« je poudaril dr. Brglez.

»Pokopati svoje mrtve je naša civilizacijska dolžnost,« je povedal in delil svoje prepričanje, da je bil lani, s sprejetjem Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, narejen velik korak v pravi smeri. Dr. Brglez je pozval k pietetnemu pokopu naših mrtvih in k izogibanju zlorabljanja tako občutljivih tem v politične namene.

»V zadnjih petindvajset letih je bilo preveč ločevanja. Čas je, da našo državo začnemo graditi na vrednotah združevanja in sožitja. Naj naši mrtvi končno najdejo svoj večni pokoj.«

Dr. Brglez se je dopoldne v spominskem parku mariborskega pokopališča Dobrava poklonil spominu na žrtve povojnih pobojev iz Hude jame, v imenu premierja dr. Mira Cerarja je podpredsednik vlade Boris Koprivnikar položil venec.

Predsednik DZ Brglez je v Dobravi dejal, da danes država izpolnjuje svojo civilizacijsko dolžnost. “Iz pietete delati politične točke, pa je zame nedopustno in nesprejemljivo,” je dodal.