Predsednik DZ Brglez na prireditvi ob mednarodnem dnevu miru: “Naj nas vodi zavedanje, da je trenutek, na katerega lahko vplivamo, vedno zdaj, danes, vsak dan.”

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez je danes, kot slavnostni govornik, sodeloval na prireditvi na Cerju ob mednarodnem dnevu miru. Prireditev na Cerju je pripravila Občina Miren-Kostanjevica skupaj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami.

Uvodoma je dejal: “Mir se gradi skozi stoletja, izgubi pa se lahko v trenutku, pravi rek, s katerim se sam še kako strinjam. O kako krhki dobrini govorimo, namreč ne priča samo naša zgodovina, ampak tudi današnja situacija v svetu, ki se nam znotraj evropskih meja morda še zdi mirna in spokojna, a žal ni treba pogledati daleč, da bi se prepričali o svoji zmoti.”

“Da je temeljni predpogoj za širša razmišljanja o miru naš notranji mir, naše notranje zadovoljstvo in pomirjenost s samim s seboj. Brez notranjega miru težko prispevamo k miru v svetu. Zato mir gotovo ni zgolj to, kar je inherentno v nas, marveč mora biti tisto skupno, kar nas povezuje in za kar se moramo truditi vsi. Ga torej sprejeti in sprejemati kot skupno dobro. Vsak dan znova.” je dodal.

Izpostavil je tudi pomen vojne za samostojno Slovenijo: “Nenazadnje, koliko je bilo tistih, ki so odšli v boj za mir in samostojno Slovenijo pred 25-imi leti. Nobena žrtev ni bila zaman, a vsaka je bila preveč, vsaka je povzročila praznino in neutolažljivo bolečino.”

V govoru se je dotaknil tudi aktualnih konfliktov v svetu, zlasti vojne v Siriji: In še, kdo bi si mislil, da bo Sirija, država, ki je veljala za eno bolj stabilnih držav na Bližnjem vzhodu, končala v krvavi državljanski vojni, kateri ni in ni videti konca? Mnogi, premnogi so za mir dali tudi svoje življenje, pri čemer pa poleg teh nezamisljivih norij naslovnice medijev v zadnjih letih polnijo tudi raznoliki, tudi teroristični napadi, ki terjajo številne nedolžne žrtve in med ljudmi sejejo strah.”

Poudaril je pomen miru za svobodno in moderno družbo: “Mir je prva in nepogrešljiva stopnica do kakovostnega življenja, blaginje in vsestranskega razvoja posameznika in širše skupnosti. S tem zavedanjem, spoštovane gospe in gospodje, bodo naša aktivna, iskrena, predvsem pa odgovorna prizadevanja zanj bolj uspešna, bolj odločna in bolj trajnostno naravnana, predvsem pa torej v dobrobit ne le vseh nas, tukaj zbranih, temveč v dobrobit vseh naših sodržavljank in sodržavljanov, vseh v naši širši domovini, Evropski uniji, ter širom celega sveta ter ne le za današnje generacije, temveč tudi za vse prihodnje. Vsak dan znova nam sicer ponuja priložnosti, da okrepimo naše zavedanje o pomenu miru in da še naprej cenimo tudi dejanja tistih, ki so nam ga izbojevali, tako na Slovenskem kot tudi širše. Tega namreč niso storili le zase, ampak za vse nas! Le zato lahko mi, ki danes stojimo tukaj, svobodno govorimo v našem, slovenskem jeziku.”

“Spoštovane gospe in gospodje, srčno upam, da se temni trenutki naše zgodovine ne bodo nikoli več ponovili. Naša naloga je, da naredimo vse v naši moči, da mir postane temelj delovanja vseh akterjev ne le doma, ampak v celotni mednarodni skupnosti. A to se bo po mojem mnenju zgodilo šele takrat, ko bo ta vrednota nadvladala vso raznovrstnost drugih interesov. Zatorej, spoštovani, bodimo nosilci ideje in plamenice miru. Bodimo nosilci želje, da bi se spori med državami reševali skladno z načeli naše Ustave in Ustanovne listine Združenih narodov, organizacije, ki je pred sedmimi desetletji vzklila iz ruševin ranjenega sveta in človeštvu vdahnila takrat še kako potrebnega optimizma. Prizadevajmo si za mir med svojimi bližnjimi, prijatelji, sosedi, v naši domovini ter širše. Povsod, kjer smo in povsod, kamor nas povabijo.” je dodal.

V zadnjem delu nagovora je citiral še tri velike osebnosti: “Prvi, ki ga želim izpostaviti, je Albert Einstein, ki je napisal, da miru ne moremo ohranjati s silo, ampak le z medsebojnim razumevanjem. Nadalje bi želel izpostaviti besede Dalaj Lame, ki pravi, da le dveh dni v letu ne moremo spremeniti. Včerajšnjega in jutrišnjega. Ter nazadnje še besede nedavno beatificirane glasnice sožitja človeštva, Matere Tereze, ki je nekoč dejala, da se mir začne z nasmeškom.”