Predsednik DZ Brglez in poslanec Shaker s predsednikom Evropskega parlamenta in predsednikom Evropske komisije o prihodnosti EU

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC dr. Milan Brglez ter predsednik Odbora za zadeve Evropske Unije in poslanec SMC Kamal Izidor Shaker sta danes s predsednikom Evropskega parlamenta Antonijem Tajanijem in s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem govorila o prihodnosti EU, varnostnih izzivih, s katerimi se soočamo, o stabilnosti Zahodnega Balkana ter drugih aktualnih temah. Pridružila se jim je tudi komisarka Violeta Bulc.

Ob srečanju s Tajanijem je dr. Brglez gostu čestital za izvolitev in se mu zahvalil za obisk takoj na začetku mandata. Ponovil je, da je Slovenija trdno zavezana evropskim vrednotam in standardom, zato želi ostati ustvarjalen in konstruktiven člen Evropske unije.

Sogovornika sta se strinjala, da je evroskepticizem pogosto tesno povezan s populizmom, zato je nujna krepitev dialoga z evropskimi državljani in državljankami. Parlamentarna dimenzija tega dialoga je ključ za obstoj in nadaljnji razvoj evropske ideje, evropskega gospodarstva in evropske kulture.

Po srečanju s predsednikom Evropskega parlamenta se je dr. Brglez srečal še s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in je izrazil ponos, da je Slovenija prva med državami članicami Evropske unije, ki ji je dana možnost, da ob predstavljeni Beli knjigi o prihodnosti Evrope, predstavi svoja stališča in poglede. Opozoril je na velik pomen parlamentarne dimenzije v procesu te razprave in spomnil, da je v središče treba postaviti pričakovanja državljank in državljanov.

Pogovor z Junckerjem je potekal v Državnem zboru in se ga je kot član delegacije udeležil tudi poslanec Kamal Izidor Shaker, ki je izpostavil pomen bolj poglobljenega medsebojnega dialoga vseh akterjev z državljankami in državljani o politikah Evropske Unije s poudarkom na mladih.