Predsednik DZ Brglez in poslanec Shaker na konferenci predsednikov parlamentov držav EU ob 60 – letnici podpisa Rimske pogodbe

”V veliko veselje mi je, da lahko nagovorim številne znane obraze, številne prijatelje, s katerimi smo v preteklosti razpravljali o vrsti perečih izzivov, ki bodo vplivali na prihodnost sodobne Evrope. Naša prizadevanja so še posebej pomembna v luči bogate zgodovine in tragičnih temeljev, na katerih je bila zgrajena naša Unija. Od prvih idej izpod peresa antifašističnih evropskih federalistov pa vse do pogodbenih mejnikov, ki so sledili in oblikovali današnjo Evropsko unijo, vključno s tistim, ki ga obeležujemo prav danes; daljne sanje ustanovnih očetov moderne Evrope so zdaj v mnogih ozirih postale realnost vsakdanjega življenja stotin milijonov Evropejk in Evropejcev,” je v uvodnem nagovoru na konferenci predsednikov parlamentov Evropske unije ob 60. obletnici podpisa Rimske pogodbe dejal predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC, dr. Milan Brglez.

Poslanec Shaker, predsednik parlamentarnega Odbora za zadeve Evropske Unije pa je poudaril smiselnost povezovanja držav članic Evropske Unije. Izpostavil je tudi pomen nacionalnih parlamentov na evropski ravni. ”Potrebujemo trdno, stabilno in vključujočo Evropsko Unijo,” je dejal ob robu današnje konference v Rimu.

Predsednik Državnega zbora in podpredsednik SMC, dr. Milan Brglez in poslanec Kamal Izidor Shaker se v Rimu udeležujeta konference predsednikov parlamentov držav članic Evropske unije ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb. Udeleženci konference med drugim razpravljajo o skupnih načelih in vrednotah, ter izmenjali mnenja glede ključnih tem tako za sedanji kot tudi prihodnji razvoj Evropske Unije.

Celoten nagovor predsednika Državnega zbora, dr. Milana Brgleza si lahko ogledate TUKAJ.