Predsednik državnega zbora – Igor Zorčič

Aktivnosti Državnega zbora so v tekočem tednu bile skoncentrirane ne izvedbo 37. izredne seje Državnega zbora, na kateri sta bili obravnavani dve točki: sprememba Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 in vladno Poročilo o stanju, razlogih, zalogah in naročilih osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) ter nabavah, ki so omogočile Sloveniji uspešen spopad z njo. Državni zbor se tako še vedno sestaja na izrednih sejah, skladno z dogovorom, ki je bil sprejet z vodji poslanskih skupin, da se na tak način organizira delo v času, ko še veljajo zaščitni ukrepi za soočanje z epidemijo koronavirusa. Zaradi postopnega sproščanja le-teh bo sicer tudi Državni zbor v naslednjih tednih delo prilagodil – s prvo redno sejo zbora bomo tako pričeli 25. maja 2020. Poleg predlogov zakonov, bo Državni zbor na njej zaključil tudi obravnavo Predloga sklepa o izvajanju posebnih pooblastil Slovenske vojske pri širšem varovanju državne meje, ki žal na delovnem telesu ni prejel potrebne podpore poslank in poslancev, da bi lahko z njegovo obravnavo in sprejemanjem nadaljevali. Prvič po izvolitvi nove vlade pa bodo na sporedu tudi ustna poslanska vprašanja poslank in poslancev predsedniku vlade in ministrom.

Kolegij predsednika DZ je v petek, 15. 5. 2020 začrtal tudi delo za prihodnja dva meseca, za junij in julij 2020. Sprejeta terminska programa dela tako predvidevata normalno delo zakonodajne veje oblasti v naslednjih dveh mesecih.

V petek, 15. 5. 2020, je predsednik Državnega zbora ob mednarodnem dnevu družin sprejel varuha človekovih pravic, g. Petra Svetino. Na pogovoru sta z varuhom spregovorila o pomenu in vlogi družine v današnjih časih. Varuh je predsednika opozoril na najpogostejše izzive, s katerimi se družine v Sloveniji soočajo. Povedal je, da je napogostejši tip družine v Sloveniji sicer zakonski par z otroki, a je oblik družin sicer mnogo. Predsednik je ob tem poudaril da bi bilo prav, da vse uživajo enako mero varstva, saj so zaradi pomanjkanja zakonske podlage nekatere oblike v Sloveniji trenutno enakopravnejše od drugih. Vse nas je na pomen in vlogo družine v človeški družbi na krut način opomnila tudi epidemija koronavirusa, saj je veliko ljudi pretekla dva meseca večino časa preživljalo v samoizolaciji, s svojimi najbližjimi družinskimi člani.

 

Foto: Matija Sušnik / DZ