Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in poslanca mag. Lilijana Kozlovič ter Marko Ferluga po Prazniku refoška in slovenske Istre tudi na srečanje s člani LO Koper

Predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez se je v spremstvu poslancev mag. Liljane Kozlovič in Marka Ferluge udeležil proslave ob Prazniku Refoška in slovenske Istre v Merezigah. Dogodek je odlična priložnost za spoznavanje kvalitetnih vin, vinogradnikov, originalne kulinarike in vsega, kar je povezano z vinom in je značilno za slovensko Istro, ki velja za poseben vinorodni okoliš in turistično destinacijo, ki jo bogatijo originalni izdelki. Po končani slovesnosti se je dr. Brglez sestal tudi s člani LO SMC Koper.

Praznik refoška se v Marezigah neprekinjeno odvija že od leta 1972. V štirih desetletjih je ta dogodek prerasel iz Razstave refoška, na kateri so vinogradniki iz Slovenske Istre pričeli promovirati svoj žlahtni pridelek, ki je bil v večjem delu Slovenije takrat le malo poznan, v velik praznik vinogradnikov in vseh ljubiteljev te žlahtne kapljice, na katerem se promovira kvaliteta vin, vinska kultura, etnološka in kulturna dediščina istrskega podeželja.

Tokrat so prvič razglasili Kralja Refoška, ki je pripadel vinarju Bordonu za Refošk letnika 2009. Nagrado sta podelila predsednik DZ dr. Milan Brglez in župan MO Koper Boris Popovič. Slovesnosti sta prisostvovali tudi aktualna vinska kraljica in kraljica Refoška. Po končani slovesnosti so se predsednik državnega zbora dr. Brglez in poslanca mag. Lilijana Kozlovič in Marko Ferluga sestali tudi s člani LO SMC Koper.