Predsednik Državnega zbora dr. Brglez: DZ ne bo odločal o arbitru, izbrala ga bo vlada na podlagi konsenza

Odbor za zunanjo politiko je sklical nujno sejo, kjer so sklenili, da “priporočajo vladi, da v najkrajšem možnem času predlaga novega arbitra v skladu z 2. členom arbitražnega sporazuma”. Seja je bila sklicana na podlagi dogovora predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin.

Vsi so se po seji odbora strinjali, da je bila razprava konstruktivna, državotvorna, sklep je bil sprejet brez glasu proti. DZ tako ne bo glasoval o arbitru, “saj ga bo izbrala vlada na podlagi konsenza,” je dejal predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in nadaljeval: “Državni zbor je svojo funkcijo opravil, in mislim da je na ustrezen način sodeloval pri ustvarjanju tistega konsenza, ki je pomemben za dobrobit Slovenije.”

Po seji odbora še ni bilo govora o možnih imenih, stranke imajo čas do ponedeljka, končna odločitev pa naj bi bila sprejeta v sredo. “Upam, da bomo skozi dialog prišli do najprimernejšega kandidata, ki bo optimalen. Ni pomembno, ali je naš, vaš ali čigav. Glede na vse dosedanje sklepe je pomembno, da je državljan oziroma državljanka Slovenije in da je slovenska vlada tista, ki ga imenuje,” je dodal dr. Brglez.