Predsednik dr. Miro Cerar zaključuje obisk v New Yorku

Zadnji dan obiska v New Yorku se je predsednik SMC in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar udeležil srečanja neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče (MKS), srečanja Skupine prijateljev mediacije in zasedanja Varnostnega sveta na temo Severne Koreje, ki ga je vodil ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Minister dr. Cerar se je tudi sestal z zunanjima ministroma Kolumbije in Irana.

Neformalna ministrska mreža za Mednarodno kazensko sodišče (MKS), v kateri Slovenija sodeluje že od njene ustanovitve l. 2012, je ob 20. obletnici Rimskega statuta ponovno potrdila podporo MKS kot ključnemu delu mednarodnega pravnega sistema. Dr. Cerar je izrazil priznanje sodišču in glavni tožilki MKS Fatou Bensouda za opravljeno delo, tako pri obravnavi primerov kot tudi na področju pomoči žrtvam. MKS se sooča z vrsto izzivov, pri tem pa potrebuje polno sodelovanje držav članic ter njihovo odločno nasprotovanje vsem napadom na neodvisnost in nepristranskost sodišča. Preprečevanje nekaznovanosti za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine ter zagotavljanje pravice žrtvam morata biti skupni cilj mednarodne skupnosti, je poudaril Cerar.

Skupino prijateljev mediacije, ki je bila l. 2010 ustanovljena na pobudo Finske in Turčije, sestavlja 48 držav in 8 mednarodnih organizacij. Tokratno srečanje na visoki ravni je bilo posvečeno vključevanju mladih v mediacijo. Slovenija posebej poudarja potrebo po vključevanju žensk in mladih, saj gre v obeh primerih za ranljivi skupini, ki sta v mediacijskih procesih pogosto spregledani. V tem kontekstu je pomemben slovenski projekt šolske in vrstniške mediacije v Bosni in Hercegovini, ki poteka že drugo leto zapored.

Dr. Miro Cerar se je udeležil tudi 11. zasedanja Varnostnega sveta na temo Severne Koreje, ki ga je vodil ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

V pogovoru z ministrom za zunanje zadeve Kolumbije Carlosom Holmesom Trujillom je dr. Cerar največ pozornosti namenil podpori Slovenije dejavnostim za razminiranje v Kolumbiji, v katerih naša država sodeluje prek ITF – Ustanove za človekovo varnost. Kolumbija je uspešno zaključila mirovni proces ter si resno prizadeva za pokonfliktno obnovo države, zato nas veseli, da je Kolumbija postala ena naših pomembnejših partneric v Latinski Ameriki. Ministra sta izrazila zadovoljstvo, da sta državi v zadnjih letih vidno okrepili dvostranski politični dialog in dosegli pozitivne trende v gospodarskem sodelovanju. Ministra sta izrazila interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju gospodarstva ter spregovorila o aktualnih regionalnih dogajanjih, vključno s krizo v Venezueli.

Minister dr. Cerar in iranski minister dr. Mohammad Javad Zarif sta v bilateralnem pogovoru pozdravila prijateljske odnose ter doseženi napredek v sodelovanju med državama, zlasti na področju gospodarstva. Obe državi sta zainteresirani za nadaljnjo krepitev sodelovanja in za iskanje rešitev, ki bi omogočile izvajanje gospodarskih projektov tudi po izstopu ZDA iz mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu (JCPOA). Minister dr. Cerar je poudaril, da Slovenija še naprej podpira JCPOA, ki po našem mnenju krepi globalni režim neširjenja jedrskega orožja, daje zagotovila glede izključno miroljubne narave iranskega jedrskega programa ter pozitivno prispeva k regionalnemu miru in varnosti. Pomembno je, da je Mednarodna agencija za jedrsko varnost (IAEA) tudi v svojem zadnjem poročilu potrdila nadaljnje polno spoštovanje dogovora s strani Irana. Sogovornika sta izmenjala stališča glede razmer v bližnjevzhodni regiji, zlasti v Siriji, dr. Cerar pa je iranskemu kolegu izrazil sožalje za žrtve sobotnega terorističnega napada v mestu Ahvaz.