Predsednik dr. Miro Cerar: Zadovoljen sem, da so pogajanja o oblikovanju nove vlade skoraj pri koncu

Predsednik Stranke modernega centra dr. Miro Cerar je danes podal izjavo za medije pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju prihodnje vlade. Izrazil je zadovoljstvo, da so pogajanja o oblikovanju nove vlade skoraj pri koncu.

Pogajanja so bila po oceni dr. Cerarja sicer dolgotrajna, a je glede na volilni izid to tudi razumljivo. Sedaj stranke bodoče koalicije čaka še eno zelo pomembno vprašanje, to je finančno ovrednotenje koalicijskega sporazuma. Pri tem vprašanju smo ves čas pogajanj vztrajali zlasti v SMC. “Dobro namreč vemo, kaj pomeni upravljati državni proračun in kako težko je v njem najti vsakih 10, kaj šele milijardo in več evrov. Naša zahteva, ki so jo partnerji razumeli, je bila, da ovrednotimo vse postavke v sporazumu in naredimo načrt za izvedbo v prihodnjih 4 letih,” je povedal predsednik in dodal, da bo s tem za SMC izpolnjen še zadnji pogoj za dokončno odločanje o vstopu v koalicijo. To nameravamo storiti v prvi polovici prihodnjega tedna, ko se bo sestal svet stranke.

Kadrovski razrez za SMC ni bil prednostna naloga v teh pogajanjih. Za nas je pomembnejša vsebina in to, ali bomo tudi v tem mandatu lahko peljali naprej procese, ki so nam v prejšnjem prinesli dvig blaginje in več priložnosti za vsestranski razvoj družbe. Tudi zato smo naredili korak nazaj že na začetku pogajanj, ko je bilo odprto vodenje državnega zbora. Nazadnje smo naredili korak nazaj tudi zdaj, ko smo zapirali razdelitev resorjev med 5 partneric.  “Vemo, da je bila iztočnica za razdelitev resorjev taka, da je dajala SMC pet resorjev, česar si nismo izmislili v SMC, to je bil predlog ostalih partnerjev. Za dobro razvoja pogajalskega procesa smo pristali na 4 ministrstva,” je poudaril dr. Cerar.

V tem mandatu bomo v SMC vodili 4 (poleg MGRT še MOP, MDDSZ in MZZ), vse po vrsti zahtevne, obsežne in strukturne resorje. Tozadevno je pred nami ogromno dela, ki pa za SMC nikoli ni bilo težava, to smo dokazali v prejšnjem mandatu. SMC je po besedah predsednika dokazala, da razume potrebe gospodarskega okolja, – okolja, ne kapitala; da zna oblikovati ukrepe, ki spodbujajo razvoj gospodarstva, ki prinaša dodano vrednost v okolje. Uspeh slovenskega gospodarstva ni samoumeven in odvisen samo od razmer na tujih trgih. Tu je bilo v prejšnjem mandatu dokazano narejenega veliko.

O imenih nekaterih novih ministrov iz kvote SMC predsednik še ni govoril, v športnem žargonu pa je dejal, da ima “SMC dovolj dolgo klop, zato se v tem trenutku ne ukvarjamo z vprašanjem, koga predlagati v ministrsko ekipo, temveč, kdo od dobrih kandidatov je za določen položaj najboljši.”  Po dogovoru s partnerji nastajajoče koalicije bodo imena znana do začetka prihodnjega tedna.

https://www.facebook.com/StrankaSMC/videos/319278382175761/