Predsednik dr. Miro Cerar na splošni razpravi 73. zasedanja Generalne skupščine OZN

Predsednik SMC in minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem udeležil prvega dne splošne razprave 73. zasedanja Generalne skupščine OZN, ki je potekal pod naslovom “Združeni narodi pomembni za vse ljudi: globalno vodstvo in deljene odgovornosti za mirne, pravične in trajnostne družbe”.

https://twitter.com/MZZRS/status/1044628277829210112

Ob robu splošne razprave se je dr. Cerar sešel z madžarskim kolegom Petrom Szijjártóm. Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi in vsestransko razvitimi dobrososedskimi odnosi. Slovenija in Madžarska sta pomembni gospodarski partnerici, kar se odraža tako v rastočem obsegu menjave kot tudi v okrepljenem investicijskem sodelovanju. Sogovornika sta obravnavala sodelovanje obeh držav pri posameznih infrastrukturnih projektih, vključno z drugim tirom Divača-Koper, daljnovodom Cirkovce-Pince ter izgradnjo čezmejnih cestnih povezav. Izmenjala sta tudi poglede glede situacije na Zahodnem Balkanu.

Dr. Cerar se je zvečer udeležil tudi tradicionalnega transatlantskega srečanja zunanjih ministrov, ki ga je gostil ameriški državni sekretar Mike R. Pompeo. Prav tako pa bo sodeloval tudi na srečanjih predsednika Pahorja s predsedujočo 73. zasedanju Generalne skupščine OZN Mario Fernando Espinoso Garces ter s predsednikom Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom.