Predsednik dr. Cerar na vrhu Nata v Bruslju

Predsednik SMC in Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil vrha zveze Nato v Bruslju. Na vrhu so voditelji držav članic največ pozornosti namenili izpolnjevanju finančnih zavez, sodelovanju Nata in EU, povabilu Makedoniji za začetek pogajanj za članstvo, sodelovanju z Ukrajino in Gruzijo ter misiji v Afganistanu. Premier Cerar je po končanem vrhu ocenil, da so voditelji za zasedanju potrdili skupno zavedanje pomena Nata za našo varnost in stabilnost.

V ospredju vrha je bilo izpolnjevanje zavez držav članic v zvezi z izdatki za obrambo, kar je posebej pred srečanjem izpostavljal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Premier dr. Cerar je v izjavi medijem ocenil, da je bila razprava o tem vprašanju v določenih trenutkih napeta, vendar konstruktivna. Posamezni voditelji držav članic so utemeljevali, da je finančni vidik pomemben, vendar ne edini pomemben prispevek, ki ga posamezne države namenjajo zavezništvu. Kot primer je navedel Slovenijo, ki je s svojo angažiranostjo v skupnih operacijah med prvimi članicami, njeno sodelovanje pa je pogosto ocenjeno kot odgovorno in uspešno. Prav tako so po oceni več evropskih voditeljev situacije med državami pogosto neprimerljive.

Predsednik vlade je sicer poudaril, da se odgovornosti do zavezništva, tudi finančne, Slovenija dobro zaveda. V času krize je Slovenija drastično zmanjšala sredstva za obrambo, vendar je v zadnjih letih ta trend obrnila navzgor. Tako vsako leto namenjamo nominalno več sredstev in sledimo predvidevanjem srednjeročnega obrambnega programa. Ta med drugim določa, da bi morali do leta 2021 doseči delež 22 % obrambnih sredstev, ki se namenjajo za investicije, leta 2023 pa nameniti 60 % več sredstev za obrambo kot v letu 2017. Pri tem premier Cerar poudarja, da bo morala izpolnjevanje zavez resno vzeti tudi prihodnja vlada, da Slovenija ostane kredibilna zaveznica.
Na vrhu so voditelji sprejeli odločitev, da se Makedonijo povabi k začetku pristopnih pogajanj. Slovenski predsednik vlade je odločitev pozdravil in jo ocenil kot pomemben signal, da ostajajo vrata državam Zahodnega Balkana odprta. Slovenija močno podpira integracijo držav Zahodnega Balkana, kot je pomembno prispevala tudi pri vstopu Črne gore lani.
Voditelji so imeli danes tudi ločeni zasedanji s predsednikoma Ukrajine in Gruzije ter s partnerji v Afganistanu. Nato po premierjevi oceni tudi v teh državah ostaja zelo aktiven dejavnik v razvoju demokratičnih vrednot in zagotavljanju varnosti. “Pokazali smo, da smo solidarni, da želimo delovati enotno in spodbujati vse države, ki spoštujejo mednarodno pravo in so zavezane demokratičnim vrednotam, da nadaljujejo po tej poti,” je v izjavi medijem povzel slovenski predsednik vlade.