Predsednik dr. Cerar: Edini pravi vzvod za zajezitev sovražnega govora v družbi je pogum

Predsednik SMC dr. Miro Cerar ob zadnjih pomembnih razpravah o sovražnem govoru:

“Ko govorimo o sovražnem govoru in dejanjih, ki ga izražajo, moramo biti natančni in pošteni. Ni vsaka ostreje izrečena misel že sovražni govor in ni vsak poziv že izraz resne (politične) volje.

Če govorimo o pozivih iz vrst politikov, moramo priznati, da je bolj kot pozivanje k ravnanju podjetij na mestu pozivanje k omejevanju ravnanj v lastnih vrstah. Toliko nestrpnega, žaljivega in nespodobnega govora, kot ga lahko zadnje čase slišimo izza političnih govornic, namreč zmorejo le še troli in anonimneži na komentatorskih kanalih.

K odpravi sovražnega govora sem kolege v političnih strankah pozval februarja letos, misleč, da se lahko v obdobju pred volitvami poenotimo v nečem dobrem in dvignemo raven razprave, tudi, ko se ne strinjamo. Ne od sedanje koalicije ne iz opozicije se mi ni pridružil nihče. To tudi nekaj pove.

Edini pravi vzvod za zajezitev sovražnega govora v družbi je pogum, da se zoper nosilce takšnega govora ustrezno pravno ukrepa ter dovolj politične in obče človeške spodobnosti pri javnem delovanju.

Za nujne spremembe zakonodaje (ki sicer že danes omogoča ukrepanje zoper sovražni govor) doslej še ni bilo ustrezne politične večine. Iskreno upam, da bo v tem mandatu, ki vsaj zdaj močno znižuje raven dostojnosti v razpravah politikov in politični prostor po nekaj letih relativnega miru znova pomika v polje nedopustnega populizma in ideoloških spopadov, drugače.”