Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih

Konec januarja 2018 je poslanska skupina Stranke modernega centra v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb Zakona o nalezljivih boleznih. Z njim smo želeli zagotoviti dolgoročno kolektivno imunost pred nevarnimi boleznimi. Upadanje precepljenosti otrok, rojenih v zadnjih dveh desetletjih, je v primeru nekaterih bolezni že ogrozilo našo kolektivno imunost in zdravje ljudi, ki iz utemeljenih medicinskih razlogov ne morejo biti cepljeni.

Zakon je predvidel nekaj novosti, ki so v delu javnosti naleteli na neodobravanje. Tako naj bi nacionalni register cepljenih oseb redno dopolnjevali s podatki o necepljenih, pospešili pa bi tudi postopke, v katerih inšpektorat za zdravje obravnava starše, ki brez utemeljenih razlogov zavrnejo cepljenje svojih otrok. Prav tako bi po teh spremembah v zakonu, opravljanje praktičnega pouka dijakov in študentov na tistih srednjih šolah in fakultetah, ki izobražujejo kadre za delo v vzgoji, izobraževanju, zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih, dosledno pogojevali z opravljenim cepljenjem proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, oslovskemu kašlju in hepatitisu B. Sprememba, ki je dvignila največ prahu, pa je bila tista, ki je predvidela omejitev vpisa v javne vrtce za otroke, ki niso cepljeni.

Zakon ni doživel zelene luči. Sovpadel je z odstopom vlade in pripravami na predčasne volitve. A ideja o njem ni zamrla. Zato ga danes v parlamentarni postopek ponovno vlagamo. Z enako vsebino, saj se okoliščine, ki so pred dvema letoma porodile nastanek novele zakona, niso spremenile.

Danes neka druga politična stranka v parlamentarni postopek vlaga še en drug predlog zakona, po katerem bi opustili obvezno cepljenje otrok proti nevarnim boleznim. Trenutek, ki so si ga izbrali za formalno vložitev podpisov državljank in državljanov pod predlog zakona v Državni zbor, bi ne mogel biti bolj ponesrečen, kot je. V trenutku, ko se zaradi izbruha okužb z nevarnim koronavirusom v sosednji Italiji soočajo z resnimi vprašanji in se pri nas vsa zdravstvena stroka odgovorno pripravlja na, kot kaže njegov zelo verjeten prihod tudi k nam, se mi vnovič vračamo k razpravam, ki google vseznalce izenačuje s stoletja dolgo znanstveno doktrino.

V SMC zato pozivamo vse, ki te dni čutijo potrebo po izražanju mnenj in sodb v zvezi z resnimi zdravstvenimi vprašanji, da dajo prednost znanosti in temu, kar zagovarja medicinska doktrina. Eksperimenti so dragoceni, a ne, ko govorimo o tako pomembni vrednoti kot je naše kolektivno zdravje. V tem primeru je edino odgovorno ravnanje zaupati stroki in varnost vseh, predvsem pa najranljivejših skupin v družbi, zaščititi tako kot je to za razvito in odgovorno družbo 21. stoletja sprejemljivo in primerno.