Pravice morajo biti učinkovito varovane tudi v obdobju epidemije 

Na ministrstvu za pravosodje so pripravili samostojen interventni zakon, s katerim zagotavljamo učinkovito varovanje pravic tudi v obdobju epidemije in spremenjenega delovanja državnih organov. 

Kot je ob tem izpostavila ministrica Lilijana Kozlovič, so »posebno pozornost namenili položaju socialno šibkejših, zaposlenih in drugih, ki so v najrazličnejših pravnih postopkih šibkejša stranka«. 

Nedavno sprejeti interventni zakon tako na primer določa, da izvršba na prejemke iz protikoronskega zakona ni mogoča. Zakon predvideva tudi odlog izvršb, o katerih so bili sklepi izdani pred 16. marcem in so izvršljivi. Slednje ne bo veljalo za izvršbe, povezane s preživninami in odškodninami za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal.

Prav tako daje zakon sodiščem možnost, da odločanje o predlogih za začetek stečajnega postopka podjetij odložijo za štiri mesece, kadar to predlaga dolžnik. S tem po besedah ministrice država podjetjem omogoča, da v tem obdobju konsolidirajo svoje poslovanje in se izognejo negativnim posledicam, ki jih v veliki meri nosijo predvsem zaposleni. 

Po novem zakonu bo delodajalec, ki bo prejel denarna nadomestila po interventnih zakonu, plačo delavcem dolžan izplačati v roku enega meseca. S tem želijo po besedah ministrice zagotoviti, da bodo delavci dejansko prejeli prejemke, ki so jim namenjeni z zakonom.

To so zgolj nekateri ukrepi, s katerim država krepi varstvo nekaterih temeljnih človekovih pravic, ki so v kriznih obdobjih pogosto predmet izigravanj. »S sprejetimi ukrepi želimo zavarovati ljudi, ki v šibkejšem položaju, pravice delavcev in pomagati podjetjem, da v težkem obdobju ne zaprejo svojih vrat.«

 

Foto: STA