Potrjevanje interventnih zakonov v DZ

V Državnem zboru so v tem tednu potekale številne seje delovnih teles. Zaradi odločitve kolegija, da se za prihodnji teden skličeta dve izredni seji zbora, je bilo namreč večino sej delovnih teles potrebno sklicati že v tem tednu. Obravnavane zadeve so se tudi ta teden koncetrirale na predloge zakonov za obvladovanje posledic epidemije koronavirusa. Vsi trije novi predlogi so zaradi njihove interventne narave predlagani po nujnem postopku, saj je pomembno, da se predlagani ukrepi za zajezitev epidemije ter omilitev njenih posledic čim prej sprejmejo.

Ena od pomembnejših sprejetih odločitev tega tedna je potrditev končnega razreza števila mest, ki pripadajo poslanskim skupinam v delovnih telesih Državnega zbora. Namreč, po potrditvi nove koalicije se je vzpostavilo novo razmerje med koalicijskimi in opozicijskimi poslanskimi skupinami, zaradi česar je bilo potrebno pristopiti k ponovnemu razrezu mest, ki pripadajo poslanskim skupinam v posameznem delovnem telesu. Poslanske skupine so tako bile pozvane k predlaganju predsednikov, podpredsednikov ter članov v delovnih telesih. S sprejetjem posredovanih predlogov na izredni seji Državnega zbora v prihodnjem tednu, bo tako večina odborov dobila novo vodstvo in članstvo. SMC bo še naprej vodila dva odbora, in sicer Odbor za gospodarstvo in Odbor za zunanjo politiko, podpredsedniška mesta pa bomo zasedli v Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, Odboru za finance, Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, Odboru za obrambo, Odboru za zdravstvo ter Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide. V prihodnjih dneh pa se pričakuje še formiranje novih sestav delegacij Državnega zbora v mednarodnih institucijah in organizacijah. Glede na funkcijo, bo SMC predvidoma vodil dve pomembni parlamentarni skupščini: vodja Parlamentarne skupščine procesa sodelovanja v Jugovzhodni Evropi je namreč predsednik DZ, vodja delegacije Interparlamentarne unije pa predsednica Odbora za zunanjo politiko.

Predsednik Državnega zbora je na poslovilno vljudnostno srečanje sprejel veleposlanika Republike Indije v Sloveniji, g. Parama Jita Manna. Predsednik se je veleposlaniku zahvalil za njegovo delo v Sloveniji, predvsem za organizacijo prvega uradnega obiska predsednika Indije v Sloveniji, ki je potekal septembra lani. Podatki kažejo, da je Indija ena izmed najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije v Aziji, saj vse več slovenskih podjetijv zadnjem času identificira indijski trg kot zelo perspektiven. Pogovor se ni mogel izogniti tudi vprašanju soočanja z epidemijo COVID-19, saj se je zaradi pojavnosti koronavirusa v Indiji življenje ustavilo.