Potrjeni poslanski mandati in izvoljen nov predsednik Državnega zbora

Na ustanovni seji so poslanke in poslanci potrdil mandate vseh 90 novoizvoljenih poslancev, s čimer je bil osmi sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen. Stranko SMC bodo v novem mandatu zastopali: dr. Miro Cerar, dr. Milan Brglez, Igor Zorčič, Zdravko Počivalšek, mag. Monika Gregorčič, Janja Sluga, Mateja Udovč, mag. Mojca Žnidarič, Gregor Perič in mag. Branislav Rajić. Za novega predsednika Državnega zbora je bil, tudi s podporo SMC, izvoljen mag. Matej Tonin iz NSi.

 

Začasni vodja poslanske skupine poslanec Igor Zorčič je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dejal: “Naj več strank v novem sklicu Državnega zbora ne pomeni priložnosti za več izgovorov, ampak več odgovornosti za vsako izmed njih.” Poudaril je, da si bo SMC prizadevala za oblikovanje koalicije, ki bo slonela na socialno-liberalnih vrednotah. Glede podpore mag. Toninu pa Zorčič ocenjuje, da se v tej zavezi vidi obris nove koalicije. “Je pa v tem dogovoru na preizkušnji zaupanje glede začasnosti imenovanja. Do najpomembnejših vprašanj, ki zadevajo prioritete razvoja Slovenije, namreč še pridemo. In to bo osnova za koalicijsko zavezo.”

Svoj prvi intervju je na dan ustanovne seje opravil tudi novoizvoljeni poslanec Gregor Perič, ki si želi, da bi si ga ljudje zapomnili po tem, kar bo dobrega naredil zanje. “Politika ni sprint, je tek na dolge proge”, je še dodal Izolan v Državnem zboru.

Stranka modernega centra se iskreno zahvaljuje dr. Milanu Brglezu za dobro vodenje hrama demokracije v obdobju, ki je Sloveniji prinesel napredek in razvoj. Hkrati pa čestitamo gospodu Mateju Toninu za izvolitev na mesto predsednika Državnega zbora. Pomembno je, da smo dobili to začasno rešitev, ki bo pomagala pri oblikovanju nove vlade.

Foto: Matej Pušnik