Poslansko vprašanje v zvezi z ureditvijo celovite rabe konoplje

Vodja poslanske skupine, Janja Sluga, je na seji Državnega zbora predsedniku Vlade Republike Slovenije zastavila poslansko vprašanje v zvezi z ureditvijo celovite rabe konoplje.

“Aktualna Vlada Republike Slovenije se od prvega dne njenega delovanja uspešno sooča z obvladovanjem posledic epidemije korona virusa. Že od meseca marca naprej se sprejemajo in prilagajajo ukrepi za zajezitev širjenja virusa ter se teži k obvladovanju situacije in iskanju rešitev, ki bodo dolgoročno zmanjšali škodljive posledice za gospodarstvo in prebivalstvo.

Ne glede na to nezavidljivo situacijo v kateri se nahajamo, si vladna ministrska ekipa, skupaj s koalicijskimi partnerji v Državnem zboru, po najboljših možnih močeh prizadeva za uresničevanje koalicijskih zavez, ki smo jih zapisali v koalicijsko pogodbo. Seveda so vsi, v njej predvideni, ukrepi pomembni in potrebni. V SMC kot liberalni stranki pa še posebno težo dajemo skupni koalicijski zavezi po ureditvi pridelave in rabe konoplje v medicinske ter industrijske namene. Čas je, da začnejo tudi o tej temi padati tabuji. Prihodnosti več ne moremo graditi na koruzi in predvsem je čas, da spremenimo okostenele birokratske poglede na uporabo te rastline za medinske in industrijske namene, pa tudi prehrambene, učne, znanstveno-raziskovalne ter veterinarske in kmetijske namene. Zakaj? Zaradi njene vsestranske uporabe ter pozitivnih sinergijskih učinkov ter številnih priložnosti za gospodarstvo, ki se v tem težkem »korona obdobju« sooča s številnimi težavami. Dejstvo je, da je slovenska zakonodaja na področju konoplje ena najbolj zastarelih v Evropi, kjer je to večmilijardni posel, od katerega imajo koristi številne industrijske panoge, pa ne le industriaj – temveč tudi ljudje na področju njihovega zdravja, prehrane in nege ter okoljevarstva. 

Hitre korake naprej delajo vse naše sosede, Slovenija pa v zadnjih letih ni sprejela praktično niti enega zakona ali drugega akta, ki bi si prizadeval celovito urediti to področje. Posledica tega, da je konopljarska zakonodaja ena najbolj zastarelih v EU, proizvodnja in predelava konoplje pa praktično nekonkurenčna, četudi je konopljarstvo ena najhitreje razvijajočih se gospodarskih panog na svetu.

Tukaj smo. Birokratska okostenelost že vrsto let dejavno preprečuje kakršna koli prizadevanja za celovito ureditev tega področja. In to po naši oceni nikakor ne more biti v duhu koalicijskih prizadevanj po večji debirokratizaciji naše države. V SMC verjamemo in pričakujemo, da je ta koalicija zmožna doseči korak naprej pri urejanju te tega pomembnega vprašanja; v SMC tudi intenzivno delamo na pripravi celovitega zakonskega predloga, ki ga bomo kmalu posredovali tudi koaliciji; obveščeni smo tudi, da na ravni vlade že deluje medresorska delovna skupina na Ministrstvu za gospodarski razvoj, ki se s tem vprašanjem prav tako intenzivno ukvarja. Zato vas spoštovani predsednik sprašujem:

  • Ali Vlada Republike Slovenije podpira naše namere po celoviti ureditvi tega področja? Kakšne korake lahko s strani Vlade pričakujemo na tem področju, da se bomo končno premaknili naprej in prekinili s škodljivo prakso, da je veliko lažje nekaj prepovedati kot področje celovito in smiselno urediti? Prohibicija in neustrezna regulacija najbolj škoduje potrošnikom in družbi nalaga preveliko, predvsem pa nepotrebno breme, zato so smelejši koraki nujno potrebni.”