Državni zbor brez glasu proti potrdil spremembe zakona o prostovoljstvu

V Poslanski skupini SMC pozdravljamo spremembe in dopolnitve Zakona o prostovoljstvu, ki jih je včeraj brez glasu proti sprejel državni zbor. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja se z novelo širše odpirajo vrata tudi prostovoljstvu v javnih zavodih. Doslej so bili namreč po njegovih besedah v malce nerodnem položaju, ker je moral biti sklenjen dogovor s prostovoljsko organizacijo. Sedaj pa bo mogoče na podlagi programa prostovoljstva tudi v javnem zavodu korektno izvajati prostovoljsko delo in o njem poročati, je dejal.

Poslanec Dušan Radič je na plenarnem zasedanju poudaril, da je bilo v leta 2014 glede na ocenjene vrednosti prostovoljskega dela, ki so določene s pravilnikom, opravljenega za 104.355.621,00 EUR organiziranega prostovoljskega dela. V imenu poslanske skupine SMC je izrekel »vso priznanje in vse pohvale vsem , ki so s svojim prostovoljstvom prispevali velik prispevek k splošni družbeni blaginji v Republiki Sloveniji«.

Dodal je, da je od sprejetja Zakona o prostovoljstvu minilo že več kot štiri leta. Ob tem poslanec izpostavlja, da je »praksa izvajanja zakona pokazala, da nekatere zakonske določbe preprosto ne omogočajo učinkovitega izvajanja organiziranega prostovoljstva«. Zato je cilj danes obravnavanih sprememb »poenostavitev poročanja o opravljenem prostovoljskem delu, ureditev izvajanja prostovoljskega dela v javnih zavodih in pa nekatere manjše spremembe, denimo odprava dodatnih administrativnih bremen«.

Izpostavil je, da bodo po novem organizacije, ki izpolnjujejo vse zakonsko določene pogoje, poročale AJPES-u o opravljenem prostovoljskem delu in se vpisale v vpisnik prostovoljskih organizacij. V ta vpisnik se bodo lahko vpisali tudi izvajalci javnih služb, ki bodo sprejeli poseben prostovoljski program, zanje pa bodo veljale enake pravice in obveznosti kot za prostovoljske organizacije. Dodal je, da je dobrodošla sprememba tudi ta, da se »opredeljuje t.i. korporativno prostovoljstvo, to je aktivnost zaposlenih v določenem podjetju, ki jim delodajalec omogoča, da v času svojega delovnega časa po lastni odločitvi opravljajo delo v širšo korist«.

11222939_1618533648396307_29154281245766207_o