Poslanska skupina SMC podpira novelo zakona, s katero bo več otrokom zagotovljen topel obrok

Poslanska skupina SMC je na današnjem Odboru za delo, družino in socialne zadeve podprla predlagano novelo Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim bo več otrokom zagotovljen brezplačen topel obrok v šoli.

V Stranki modernega centra ob tem poudarjamo, da je socialna vprašanja potrebno reševati v okviru socialne politike, za katero je odgovorno Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ne vzgojno-izobraževalne politike.

Družine bi morale imeti možnost, da same razdelijo sredstva, da jim ne bi bilo potrebno vedno znova zaprošati za subvencijo ali oprostitev plačila za kosila, prevoze, za knjige, za šolske izlete. Na ta način bi se izognili stigmatizaciji, starši bi ohranili vlogo odgovornih odraslih in dostojanstvo celotne družine.

“Vsi skupaj moramo razmisliti ali v naši družbi pravilno usmerjamo socialne transferje, ali so dovolj visoki in ali z njimi dosegamo cilje. Če ni tako, je potrebno razmisliti o prenovi socialnega sistema. Ne vem, ali bi bila rešitev višja finančna pomoč, višji otroški dodatek; zdi se mi prav, da dokler politika ne ve in takšne odločitve nima, da skupaj s humanitarnimi organizacijami podpremo to rešitev, ki je ponujena, čeprav je dejstvo, da vsega kar naslavljamo ne bo rešila. Bo pa v vmesnem času zagotovila neko socialno varnost vsaj v šolskem okolju,” je povedala poslanka SMC Erika Dekleva.