Poslanke in poslanci zavrnili razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi

Državni zbor je na današnji izredni seji z 71 glasovi za in šestimi proti zavrnil razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki vojski podeljuje dodatna pooblastila. S tem se zaustavlja zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Poslanec Marjan Dolinšek je poudaril, da “v Poslanski skupini Stranke modernega centra spoštujemo ustavno pravico volivcev, da vložijo zahtevek za razpis zakonodajnega referenduma, a v zvezi z Zakonom o dopolnitvi Zako na o obrambi opozarjamo, da gre za zakon, glede katerega skladno s prvo alinejo drugega odstavka 90. člena Ustave RS razpis referenduma ni dopusten. Referendumska pobuda, ki je bila sprožena v zvezi z Zakonom o dopolnitvi Zakona o obrambi, se v tem primeru nanaša na zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev varnosti. Pri nujnem ukrepanju je ključno učinkovito in hitro delovanje, ki pa ga z razpisom in izvedbo referenduma o zadevnem zakonu ne bi bilo mogoče zagotoviti. Kolikor bi bil zakon na referendumu zavrnjen, bi to pomenilo resno oviro za sprejemanje nadaljnjih ukrepov, potrebnih za zagotavljanje in krepitev varnosti”.

Ker so izpolnjeni vsi pogoji iz prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave RS in ker gre pri Zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi za nujni ukrep, smo v poslanski skupini Stranke modernega centra Predlog sklepa o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi soglasno podprli.