Poslanke in poslanci na seji sprejeli interventni zakon za turizem

V Državnem zboru je v teku maratonska seja, ki se bo zaključila šele prihodnji teden, saj poslanke in poslanci obravnavajo več kot 50 točk dnevnega reda. Med drugim je že potrjen zakon za pomoč gospodarstvu in turizmu. Zakon, težak 243,5 milijona evrov, med drugim prinaša nove bone, ki jih bo mogoče unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.

Od skupno 243,5 milijona evrov pomoči za turizem in povezane panoge, ki jih je epidemija najbolj prizadela, bo daleč največ sredstev (192,2 milijona evrov) šlo za nove bone. Unovčiti jih bo mogoče za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture.
V poslanski skupini SMC pozdravljamo ukrepe v okviru tega interventnega zakona. Ti ukrepi med drugim obsegajo podaljšanje subvencioniranja krajšega delovnika, plačilo regresa za letni dopust v določenih dejavnostih ter finančno pomoč nekaterim segmentom gospodarstva, kot so na primer industrija srečanj ter filmska in avdiovizualna industrija. Menimo, da je rezultanta vseh pomoči, ki jih predlog zakona predvideva, pravična, in da jih bo gospodarstvo pričakalo v pozitivnem duhu.
Med predstavitvijo je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ocenil, da je na splošno stanje slovenskega gospodarstva zelo dobro in obeta hitro okrevanje. Ker pa obstaja nekaj panog, ki jih je epidemija še posebej prizadela, je vlada namesto devetega PKP zakona pripravila poseben interventni zakon, in ta je namenjen predvsem turizmu in z njim povezanim panogam.
Zavedamo se, da nas gospodarstvo potrebuje bolj kot kadarkoli doslej. Težke situacije pa od nas zahtevajo modre in preudarne odločitve. Predlog zakona razumemo kot eno izmed takih odločitev, saj menimo, da pravično in v primernem obsegu stimulira okrevanje v najbolj kritičnih delih gospodarstva. Pri konstrukciji takšnih predlogov je praktično nemogoče v polni meri ugoditi željam vseh tržnih akterjev, saj je očitno, da je le redkim podjetjem uspelo v polni meri ohraniti kondicijo v kakršni so bila pred pandemijo.
Naše poslanstvo političnega partnerja gospodarstva pa se na tej točki še ne zaključuje. Še naprej bomo skrbno bdeli nad celjenjem ran, ki jih je našemu gospodarstvu prizadejala epidemija. Prav tako si bomo še naprej močno prizadevali za to, da se finančna sredstva alocirajo na prava mesta in na način, ki bo kar najbolj učinkovito pripomogel h ponovnemu zagonu slovenskega gospodarstva.