Poslanka Vlasta Počkaj ob svetovnem dnevu krvodajalstva: V SMC spodbujamo darovanje krvi, našega nenadomestljivega zdravila

Vsako leto 4. junija obeležujemo Dan slovenskega krvodajalstva, 14. junija pa Svetovni dan krvodajalstva. Pripravljenost odraslih prebivalcev, da darujejo kri po načelih prostovoljstva, anonimnosti in brezplačnosti, dela projekt krvodajalstva za največji humanitarni projekt človeštva. Kri je namreč nenadomestljivo zdravilo, ki se ga ne da narediti, lahko se ga samo daruje.

Za pokritje potreb v Sloveniji potrebujemo vsak dan do 400 krvodajalcev, saj vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. V mednarodni primerjavi imamo v Sloveniji učinkovito, stabilno in kakovostno oskrbo s krvjo, ki je v veliki meri odvisna od tradicionalno organiziranih množičnih krvodajalskih akcij.

Med nami so ljudje, ki rešujejo življenja, a zanje verjetno nikoli ne bomo slišali. Morda so naši sosedje, sodelavci, ljudje s katerimi se srečujemo vsak dan, ali jih ne bomo nikoli srečali. So neopazni ambasadorji, ki z delom sebe rešujejo življenja drugih.