Poslanka Vesna Vervega: Poslanci SMC smo zadovoljni, da je vlada prepoznala pomen znanja in namenila več sredstev za znanost

Danes se je pričela 20. redna seja Državnega zbora, na dnevnem redu se tokrat nahaja 17 zakonov, številne ratifikacije mednarodnih konvencij, drugi akti ter predlogi odločitev. V torek bodo tako poslanke in poslanci spreminjali določila zakona o trošarinah, v sredo bodo razpravljali o predlogu interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v četrtek o dimnikarskih storitvah, v petek o zakonu o ugotavljanju katastrskega dohodka itn. Prvi dan redne seje, ki se bo predvidoma končala prihodnji torek, namenjen poslanskim vprašanjem predsedniku vlade in ministrskem zboru.

6G3A2641bž

Predsednik vlade je uvodno odgovoril na štiri vprašanja. Poslanka Vesna Vervega je uvodno poudarila, da je »razvoj znanosti v marsičem spremenil naše življenje. Zato je pomembno, da znanje in znanost postavljamo kot temeljno politiko za človeka. Znanost je potrebno umestiti v širši kontekst družbenega razvoja. Odgovoren odnos do znanosti pa se mora odražati tudi v oblikovanju in uresničevanju vladne politike. V Poslanski skupini Stranke modernega centra smo zadovoljni, da je Vlada prepoznala pomen znanja in tako letos prvič po nekaj letih namenila tudi več sredstev za znanost in postavila znanost kot eno od ključnih prioritet svojega delovanja.« Poslanka Vesna Vervega je nato predsednika vprašala kako ocenjuje napredek v izboljšanju položaja znanosti in njenega povezovanja z gospodarstvom do sedaj ter katere prioritete bo vlada na področju raziskovalne politike in povezovanja z gospodarstvom zasledovala v prihodnje.

vervega

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je v odgovori poudaril: »Izjemno pomembno je, da je ta vlada sedaj tudi na področju znanja in znanosti prinesla preobrat. Preobrat v smislu, da ponovno gledamo naprej v prihodnost, da postajamo moderna država, primerljiva z drugimi državami, ki dajejo veliko na znanje in znanost. In zato, kot ste rekli prav, smo tudi namenili že dodatna sredstva za znanost prvič po dolgem obdobju suše, ampak to ni tisto edino, kar je tu pomembno. Naj navedem nekaj stvari: vlada je s pomočjo predvsem dveh ministrstev, za izobraževanje in za gospodarski razvoj in tehnologijo, v tem mandatu obudila srečanja predstavnikov znanosti in gospodarstva.

Zelo pomembno, da so vsi deležniki na eni in drugi strani in tudi tisti okoli tega polja spet skupaj, da iščemo skupne poti, kako povezovati znanje, univerzo, inštitute in gospodarstvo. S ciljem, da bodo podjetja še bolj propulzivna in še bolj uspešna. Zelo pomembno je tudi to, da smo šli v razpise oziroma gremo v razpise v okviru strategije pametne specializacije, ki so oblikovani na način, da povezujejo raziskovalno sfero z gospodarstvom. Zavedamo se pomena mednarodne vpetosti vseh slovenskih deležnikov pri povezovanja gospodarstva in znanosti.

To je zelo pomembno, kajti Slovenija je del Evrope, del sveta in znanost nima meja. Zato se Vlada tega močno zaveda in je, denimo, če dam en dober primer, pristopila k pogajanjem za priključitev Slovenije v evropsko organizacijo za jedrske raziskave, Cern. Skorajšnji uspešen zaključek, ki se nam obeta pri teh pogajanjih bo imel pozitivne učinke ne zgolj na raziskovalno dejavnost, ampak na celoten izobraževalni sistem in seveda posredno in tudi neposredno na naše gospodarstvo.«