Poslanka Urška Ban: Izteka se slabo stanje javnih financ s proračunsko luknjo, ki je vlade pred nami niso uspele zakrpati

Poslanka Urška Ban je na seji Državnega zbora ob obravnavi proračunov za leti 2018 in 2019 poudarila, da »kombinacija ukrepov, ki na eni strani spodbujajo gospodarsko aktivnost in na drugi strani omejujejo javnofinančne odhodke, dajejo tisto pravo ravnotežje. Da je ta pot prava, kažejo tudi rezultati. Veseli nas, da imamo danes po desetletju rdečih številk na mizi prva dva proračuna, ki beležita proračunski presežek v obeh letih. To je odraz odgovornega dela naše Vlade, ki rezultira tudi v številkah.«

»Slabo stanje javnih financ s proračunsko luknjo, ki je ni uspela zakrpati ne vlada Alenke Bratušek, ne Vlada pred njo, se torej izteka. Z izjemnimi fiskalnimi napori, ki ga je vložila Vlada Mira Cerarja, zaključujemo mandat s sprejetjem proračunov, ki bosta omogočila proračunski presežek, tako v letu 2018 kot tudi v letu 2019,« je dejala poslanka. Dodala je, da proračuna zaključujeta obdobje uspešnega dela, tako trenutne Vlade kot tudi poslanske skupine, ki se odraža v vseh sprejetih ukrepih, ki sledijo smeri javnofinančne konsolidacije.

Kot je Banova še izpostavila v predstavitvi stališča poslanske skupine, je cilj poslanske skupine SMC skozi proračunske dokumente ustrezno finančno podpreti programske in razvojne vsebine ter ukrepe, ki spodbujajo nadaljnjo rast ter zagon gospodarskega in investicijskega potenciala ter konkurenčnosti na eni strani in na drugi ohranjanje pravičnega socialnega ravnovesja.

Prednostne naloge za naslednji dve leti so vlaganje v infrastrukturo, prizadevanje za večjo kakovost življenja in dela, vlaganje v znanost in zaposlovanje, krepitev kakovosti storitev za zdravje, povečanje varnosti v najširšem pomenu. »Za vsa ta prioritetna področja v obeh letih skupaj namenjamo 5,4 milijarde evrov, torej več denarja kot do sedaj,« je pojasnila Banova.