Poslanka Janja Sluga na odboru DZ za kulturo: Javno zmerjanje, žaljenje in poniževanje kogarkoli je nesprejemljivo

Dne 21. marca 2016 je na družbenem omrežju Twitter predsednik SDS in poslanec Državnega zbora Janez Janša objavil naslednji zapis (dobesedno): “Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30E, drugo za 35E. #ZvodnikMilan.” Poslanske skupine koalicije so zaradi tega zapisa zahtevale nujno sejo Odbora za kulturo, saj je ključno, da tudi na parlamentarni ravni opravimo kakovostno razpravo in se distanciramo od zapisa poslanca Janeza Janše, ki ga je kot najvišjo stopnjo pritiska na novinarje označila tudi Platforma za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev pri Svetu Evrope. Svoboda medijev je namreč eden od poglavitnih temeljev svobode nas vseh.

V primeru nezadovoljstva politikov s poročanjem novinarjev so na voljo številna orodja: dodatne izjave in pojasnila, demantiji, zahteve za popravke, ali pravna sredstva kot so npr. tožbe na sodišča. Uporaba verbalnega nasilja pa je nekaj, kar je v nasprotju z osnovnimi načeli omike in civiliziranega vedenja. Temu se je potrebno upreti, tudi z današnjo razpravo na Odboru za kulturo, ki jo je sklical predsednik odbora in naš poslanec dr. Dragan Matić.

Poslanka Janja Sluga je uvodoma dejala: “Neprimernost javnega zmerjanja, žaljenja in poniževanja kogarkoli je splošno nesprejemljiva, ne glede na to, od koga prihaja. Toliko bolj zavržne pa so te besede, kadar prihajajo s strani politika, celo vodje največje opozicijske stranke in funkcionarja.”

Vodja Poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer se je že v času zapisov odzvala in dejala, da so poniževalni in vredni ne le obžalovanja, ampak tudi obsojanja: »V poslanski skupini SMC in v stranki SMC se zavzemamo za dostojno in odgovorno komuniciranje z ljudmi in vsako tako komuniciranje, žalitve in poniževanja razumemo kot sovražni govor, ki ga najostreje obsojamo,« poudarja. »Temeljna odgovornost vseh nas, ki smo javne osebe na javnih položajih je, da dostojanstveno in na kulturno-civilizacijski način komuniciramo v javnosti. Tako kažemo naš odnos ne samo do dela, ki ga opravljamo, ampak predvsem do ljudi, ki jih usmerjamo in vodimo. Vsi primeri, ki ne kažejo na temeljno spoštovanje in dostojanstvo do sočloveka, so z moje strani vredni globokega obžalovanja, istočasno pa kažejo, kako takšni posamezniki dojemajo soljudi,« pravi dr. Kustec Lipicerjeva.