Andreja Potočnik ministru Počivalšku zastavila vprašanje o promociji Slovenije na razstavi EXPO 2015

Andreja Potočnik je gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku zastavila vprašanje o promociji Slovenije na svetovni razstavi EXPO v Milanu. Poslanka je obenem ministra zaprosila za obrazložitev višine stroškov slovenske udeležbe, ki znašajo 5 milijonov evrov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je v svojem odgovoru poudaril, da je EXPO 2015 za Slovenijo zelo pomemben, saj se le-ta po nekaj desetletjih ponovno odvija blizu Slovenije. EXPO je bil namreč nazadnje tako blizu Slovenije daljnega leta 1906, ko so ga prav tako gostili v Milanu. Minister je izpostavil, da je Italija naš pomemben zunanjetrgovinski partner in da je prav Italija na prvem mestu glede na tuje turistične prihode v Slovenijo, zato so se na ministrstvu pri predstavitvi Slovenije odločili za preverjen slogan “I feel Slovenia” oziroma “I Feel Slovenia. Green. Active. Healthy”.

Počivalšek je pojasnil, da bo na EXPO zastopanih pet glavnih vsebin: soline, čebele, mineralne termalne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenja črnega ogljika. Omenjene vsebine bodo povezane v zgodbo petih zrn ajde za ohranitev zelene aktivne in zdrave Slovenije.

Obiskovalce tako naša predstavitev vzpodbuja k zavedanju, da lahko z majhnimi koraki naredimo nekaj dobrega za sebe, za Slovenijo in tudi za planet.

Minister je v odgovoru na poslansko vprašanje izpostavil tudi cilje, ki jih Slovenija želi doseči z udeležbo na EXPO 2015. Ti so: krepitev prepoznavnosti državne znamke ” I feel Slovenia”, večji ugled Slovenije v Italiji in v svetu, krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Italijo ter drugimi državami udeleženkami in pa promocija Slovenije kot atraktivne turistične destinacije.