Poslanka Mateja Udovč: ”Velik dan za slovensko planinstvo – za markaciste”

Tako je ob sprejetih spremembah zakona o planinskih poteh zapisala poslanka Mateja Udovč. Ne samo velika ljubiteljica gora, ampak poslanka, ki si prizadeva, da prisluhne težavam mnogih. Tokrat je prisluhnila planincem, njej pa so prisluhnili člani odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, ki je v minulem tedni z veliko večino spremembe zakona tudi potrdil.

Novica, ki so se je razveselili mnogi, predvsem pa planinci, saj novela prinaša sistemski vir financiranja obnove in vzdrževanja planinskih poti. Z novelo zakona je namreč predvideno, da bo sredstva zagotavljalo ministrstvo pristojno za turizem. Namenjena bodo predvsem za izobraževanje in opremo markacistov ter nabavo materiala in opreme za samo vzdrževanje poti.

Kot smo pojasnili že mnogokrat, sedaj vzdrževanje, označevanje in opremljanje 10.045 km planinskih poti po vsej Sloveniji temelji na prostovoljstvu. Varne planinske poti zagotavljajo planinska društva. Če se bodo država in lokalne skupnosti še naprej izogibali zagotavljanju finančnih sredstev, po mnenje poslanke Mateje Udovč obstaja velika verjetnost, da bodo začeli posamezni skrbniki planinskih poti zaradi nevarnosti, ki bodo grozile na neurejenih in slabo označenih planinskih poteh, zapirati posamezne odseke. ”Nobeno od pristojnih ministrstev v minulih 14 letih ni zagotovilo namenskih proračunskih sredstev za vzdrževanje planinskih poti. Minister Zdravko Počivalšek pa je le prepoznal pomembnost ustrezno vzdrževane planinske infrastrukture za ohranjanje planinstva na Slovenskem in razvoj gorskega turizma. Dogovorili smo se, da bo ministrstvo pristojno za turizem na letni ravni zagotavljalo približno 400.000 evrov”, je v pogovoru za medije izpostavila poslanka Mateja Udovč. In kmalu bo drugače, saj bodo planinska društva razbremenjena financiranja vzdrževanja, označevanja planinskih poti, izobraževanja markacistov in nakupa opreme za varno delo. Brez prizadevnosti in vztrajnosti Udovčeve ne bi šlo in v PS SMC smo veseli, da ji je ob podpori ostalih poslancev slednje naposled le uspelo.

Prvi teden v maju je v Državnem zboru tudi sicer minil pestro, po praznikih je namreč z delom nadaljevala večina odborov in komisij, poslanke in poslanci so opravili tudi nekaj medijskih nastopov, že v prihodnjem tednu pa jih poleg dela v odborih čakata dve izredni seji. V sredo bi naj obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper, konec tedna pa spremembe in dopolnitve Zakona o nalezljivih boleznih; spremembe Zakona o državni upravi; spremembe Zakona o medijih in predlog sprememb Zakona o železniškem prometu.