Poslanka Mateja Udovč: Razbremenitev plač je boljši ukrep davčne politike od znižanja DDV

Poslanka državnega zbora Mateja Udovč je na današnji izredni seji državnega zbora predstavila stališče poslanske skupine SMC do predloga novele Zakona o davku na dodano vrednost, ki ga je vložila SDS. Predlog zakona med drugim določa, da se zmanjšata stopnji davka na dodano vrednost na 20 in 8,5 odstotka, hkrati bi se uvedla še ena stopnja v višini 5 odstotkov.

Gre že za osmi poskus SDS od leta 2015, da spremeni obdavčitev preko DDV, zadnja dva predloga sta bila identična. V SMC menimo, da gre pri predlogu za davčni populizem. “SDS in vlade, ki jih je vodila, so veliko eksperimentirali na tem področju. Prav zaradi napačnih in nepravočasnih ukrepov na začetku svetovne finančne in gospodarske krize so povzročili veliko proračunsko luknjo. Nekonsistentna nihanja SDS in njenih vlad pri oblikovanju davčne politike na področju DDV kažejo na to, da nimajo resnega koncepta, ampak gre zgolj za prilagajanje dnevni politiki in zagovarjanje všečnih rešitev,” je v predstavitvi dejala poslanka Mateja Udovč.

V nadaljevanju predstavitve stališča poslanske skupine je poudarila, da se večina strokovne javnosti strinja, da je znižanje obremenitev plač za dvig konkurenčnosti in tudi potrošnje, boljši ukrep od znižanja stopenj DDV. “Res je, da se lahko tudi pri znižanju davka na dodano vrednost doseže pozitiven učinek, a je bolj kratkoročne narave. Učinek bi bil namreč enkraten in bi se hitro izničil. Prav tako bi lahko trgovci ob nižjem DDV svoje marže le zvišali in končni uporabnik ne bi nikoli občutil znižanja davka. Pri razbremenitvi plač pa se neto plače samodejno povečajo, kar bi povzročilo večjo potrošnjo prebivalstva. Država bi na ta račun pobrala več davkov, hkrati pa bi se na dolgi rok zvišal bruto domači proizvod,” je dejala. Izpostavila je tudi, da bi takšen ukrep ogrozil nadaljnjo konsolidacijo javnih financ.