Poslanka Ksenija Korenjak Kramar: Apeliram na vse, da projekt Magna Steyr speljemo s skupnimi močmi do konca

Na pobudo poslancev SMC je danes na nujni seji Odbora za gospodarstvo potekala razprava o spodbujanju strateških investicij v gospodarstvu v Republiki Sloveniji ter o Magni Steyr. Poslanci SMC so ponovno enotno podprli projekt Magne Steyr kot strateško investicijo, ki bo odprla številna nova delovna mesta, spodbudila razvoj in napredek Maribora z okolico. Prav zaradi vsega naštetega, so poslanci SMC izpostavili, da se mora projekt uspešno pripeljati do konca. Magna Steyr je namreč ”projekt desetletja, ki nas bo postavil ob bok najbolj konkurenčnim” je še poudarila poslanka Ksenija Korenjak Kramar.

Poslanci SMC so bili v svojih razpravah kritični do negativnega označevanja prihoda Magne Steyr v Slovenijo. Poslanec SMC mag. Branislav Rajić je za nesprejemljivo označil to, da od samega začetka »nasprotniki Magne Steyr prihod multinacionalke problematizirajo zgolj zaradi nasprotovanja vladi in nenazadnje, na račun lastnih ljudi«, medtem ko je poslanec Marko Ferluga problematiziranje prihoda Magne Steyr označil za »igro političnega marketinga«.

Na seji odbora je bila izpostavljena tudi zadnja revizija Računskega sodišča, v kateri je navedeno, da je sistem prostorskega načrtovanja občin glede na potrebe gospodarstva in drugega prostorskega razvoja neučinkovit. Odzivanje državnih organov kot nosilcev urejanja prostora je bilo ocenjeno za slabo, za najbolj problematično pa je bilo v reviziji Računskega sodišča izpostavljeno ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki si je prislužilo oceno neučinkovito. Na to je opozoril tudi poslanec Jani Möderndorfer, ki je poudaril, da to posledično negativno vpliva na prihod novih investicij v Sloveniji.