Poslanka Kozlovič za 24ur zvečer: S prepovedjo burk lahko dosežemo ravno nasprotni učinek

Poslanka mag. Lilijana Kozlovič je za oddajo 24ur zvečer je v zvezi s pobudo SDS-a, da v Sloveniji prepovemo nošenje burk in nikabov na javnih mestih, poudarila, da je Slovenija vse do zdaj bila, tako deklaratorno kot tudi dejansko demokratična država in v okviru te demokracije znamo sprejemati tudi drugačnost. Ta drugačnost pomeni, da tudi v tem globalizacijskem procesu znamo sobivati, tako z ljudmi, ki so različne rase, različne veroizpovedi, tudi različne spolne usmerjenosti in tudi različnih kultur. »Ravno v tem se razlikuje Evropska unija in pa naš prostor, da zna sprejemati tudi različnost in da ne pričakuje, da se bo nekdo, ki pride k nam, absolutno podredil,« je povedala poslanka.

Pomembno pa je tudi, da se do sedaj v Sloveniji s tem problemom nismo še nikoli srečali. Praviloma se zakonsko urejajo tiste situacije, ki so konfliktne in ta situacija v Sloveniji trenutno še ni bila konfliktna. Zato je takšno vnaprejšnje urejanje določenih situacij prehitro in lahko neprimerno. »Tukaj ne gre več samo za kulturni, ampak za sociološki moment, v tem primeru ima lahko takšna ureditev ravno nasprotni učinek,« je še opozorila Kozlovičeva.

 

Foto: Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in poslanka mag. Lilijana Kozlovič (SMC). (z leve); Foto: Barbara Žejavac