Poslanka Kozlovič: podpiramo prizadevanja civilne iniciative Ustavimo pasje borbe in predlagane spremembe Kazenskega zakonika

V Poslanski skupini SMC smo z veseljem prispevali svoje podpise za začetek zakonodajnega postopka za spremembe danes predstavljene novele Kazenskega zakonika, saj si prizadevamo za boljšo in bolj učinkovito zaščito živali. Prizadevamo si za ustrezno sankcioniranje in možen pregon tistih, ki zlorabijo zaupanje živali, zato podpiramo predlagane spremembe Kazenskega zakonika.

Poslanka mag. Lilijana Kozlovič je v izjavi za medije poudarila, da »v Poslanski skupini SMC podpiramo in cenimo delo civilne iniciative Ustavimo pasje borbe, ki je iniciator predlaganih sprememb. Z veseljem smo jih gostili v naši poslanski skupini in prisluhnili njihovim dolgoletnim izkušnjam na tem področju. Skupaj smo ugotovili, da so nekatere zakonske opredelitve morda res neučinkovite za uspešen pregon ter da kljub povišanju kazni v letu 2011, te še vedno nimajo zadostnega odvračilnega učinka. V primeru danes predstavljenih sprememb Kazenskega zakonika gre torej za dvojno naravo kaznovalne politike: na eni strani proti mučenju živali, na drugi strani pa za boj zoper organizirani kriminal«.

Poslanka Kozlovič je še obrazložila, da je Poslanska skupina skupaj z Ministrstvom za pravosodje, ki je prav tako že pripravljalo spremembe Kazenskega zakonika, natančno preučila predlog iniciative Ustavimo pasje borbe. Podali smo svoje predloge in razmisleke, ki so jih slednji tudi upoštevali. Skupni dogovor vseh podpisnikov predloga dodatno je, da bomo v nadaljnjem zakonodajnem postopku upoštevali morebitne pripombe Zakonodajne pravne službe Državnega zbora, saj si vsi prizadevamo, da bi bila nova ureditev karseda ustrezna.

Poslanska skupina SMC je tako podprla začetek zakonodajnega postopka in prizadevanja civilne iniciative Ustavimo pasje borbe ter se zavzela za boljšo in bolj učinkovito zaščito živali, ki v zakonodajnem smislu sledi tujim zakonodajam.

Fotografija: arhiv DZ