Poslanka Koleša pri tržaških Slovencih v Trstu: veseli me, da smo poslanci prvič v tem mandatu obiskali tržaške Slovence

Na povabilo krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji je bila pri tržaških Slovencih na obisku delegacija komisije Državnega zbora za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poslanka Anita Koleša poudarja, da gre “za prvi obisk delegacije komisije pri slovenski manjšini v Italiji v tem mandatu”.

Delegacija komisije se je v Trstu med drugim srečala s predsednikom deželnega sveta Furlanije – Julijske krajine Francom Iacopom, ki so ga ob tej priložnosti v imenu predsednika Državnega zbora dr. Brgleza povabili na obisk v slovenski Državni zbor. Na pogovorih so kot pozitivno izpostavili številna medsebojna srečanja v zadnjem času in ustanovitev skupnega odbora Slovenija-Furlanija-Julijska krajina (FJK), v okviru katerega se rešujejo odprta vprašanja. Poslanka Koleša je izpostavila, da je pogovor tekel tudi o novi lokalni politični ureditvi v Italiji, ki jo zamejci ocenujejejo za slabo, saj zmanjšuje možnosti participacije slovenske skupnosti v institucijah Italije.

Poslanka Anita Koleša je bila posebej navdušena nad obiskom Narodnega doma, ki se v zadnjem času ponovno polni s slovenskimi vsebinami ter nad obiskom novega Tržaškega knjižnega središča. Tu so se člani komisije srečali s predstavniki različnih društev, zvez in slovenskih ustanov ter poslance informirali o izjemno bogati dejavnosti Slovencev v Italiji, njihovih uspehih, težavah in željah.

Poslansko Kolešo posebej veseli, da so vsi sogovornki pohvalili dobro politično vzdušje v odnosu z večinskim prebivalstvom pa tudi dobro sodelovanje z matično domovino.

20160526_111703