Poslanka Janja Sluga: V SMC želimo odpraviti diskriminacijo invalidov pri izvrševanju volilne pravice in nepravilnosti pri glasovanju po pošti

Kot je na današnjem zasedanju Državnega zbora ob predstavitvi stališča poslanske skupine SMC uvodoma dejala poslanka Janja Sluga, ”je cilj novele zakona o volitvah v državni zbor odpraviti protiustavnosti obstoječega zakona, ki se nanašata na diskriminacijo invalidov glede izvrševanja volilne pravice in na nepravilnosti pri glasovanju po pošti v obstoječem zakonu. Novela pa bo poleg tega olajšala tudi delo Državne volilne komisije.”

Poslanka je izpostavila, ”da uvedba glasovanja po pošti za invalide predstavlja zgolj dodatno možnost za glasovanje invalidov in ne predstavlja nadomestka za glasovanje z glasovalnimi stroji, ki predstavljajo način osebnega glasovanja na volišču. Vseeno pa v poslanski skupini SMC ocenjujemo, da bi se s tem povečala možnost, da z manjšimi stroški in na lažji način svoj glas odda bistveno več invalidov, kot jih je doslej uporabljalo glasovalne naprave. Uresničevanje volilne pravice s pomočjo glasovalnih naprav namreč ne pokrije toliko kategorij invalidnosti kot nova možnost glasovanja po pošti.”

Poudarila je, da bo novela poleg odprave omenjenih protiustavnosti olajšala tudi delo Državne volilne komisije. ”Poenostavljeni bodo nekateri volilni procesi, omogočen bo učinkovitejši in tudi zunanji nadzor volitev,” je povedala Janja Sluga. Izrazila je zadovoljstvo, ”da nam je s konstruktivnim sodelovanjem več političnih strank uspelo premostiti politične razlike in se skorajda na ravni celotnega Državnega zbora poenotiti glede uskladitve z določbami Ustavnega sodišča in s tem tudi glede spoštovanja ustavnih načel pravne države in delitve oblasti.”

Novelo zakona o volitvah v državni zbor je 3. marca 2017 vložila skupina poslank in poslancev iz skoraj vseh poslanskih skupin (z izjemo poslanske skupine Združene levice, dveh poslancev poslanske skupine nepovezanih poslancev ter poslanke DeSUSa), s prvopodpisano vodjo poslanske skupine SMC, dr. Simono Kustec Lipicer. ”V poslanski skupini SMC si želimo, da bi podporo predlogu zakona izkazali tudi redki poslanci in poslanke, ki se noveli niso pridružili kot sopredlagatelji,” je zaključila poslanka SMC Sluga.