Poslanka Irena Kotnik vsem bodočim dijakom in študentom ob informativni dnevih: Izhajajte iz svojih interesov, le tako boste motivirani

Poslanka Irena Kotnik, ki je tudi podpredsednica odbora DZ za izobraževanje, znanost in šport, je vsem bodočim dijakom in študentom namenila poslanico, kjer poudari, da je pravica do izobraževanja ena najpomembnejših človekovih pravic. Danes in jutri namreč potekajo informativni dnevi na srednjih in višjih šolah ter fakultetah. Ta konec tedna bodo tako zaznamovale že nekatere pomembne odločitve, zagotovo pa bo večina dobila prve odgovore na vprašanja – kam po maturi, kdaj in kako naj se vpišejo, katere študijske smeri so na izbiro in podobna vprašanja.

Poslanka Kotnik pa v tek ključnih trenutkih za mnogo mladih ravno njim namenja nekaj spodbudnih misli: “Mogoče še niste povsem prepričani katero pot boste izbrali in kaj v življenju je tisto, kar vas bo uresničevalo. Poglobite se vase, razmislite o tem kakšne so vaše sposobnosti, hobiji, cilji, saj boste le tisto, v kar ste prepričani, da ste in zmorete, uspešno, ne le začeli, ampak tudi dokončali. Izhajajte iz svojih interesov, le tako boste motivirani. Izberite programe, ki vas zanimajo, izberite kar si res želite, naj na koncu prevlada želja po novem znanju v katerem boste našli smisel. Znanje je vrednota, nihče vam ga ne more vzeti, lahko pa ga nadgrajujete, nabirate izkušnje in ga oplemenitite.

Nič pa ni brez vztrajnosti, truda, pozitivne usmerjenosti do življenja. Bodite strpni do sebe in drugih, predvsem pa vedoželjni. Znanje ni nekaj kar pridobiš, ampak celo življenje gradiš.
Želim vam, vsakemu izmed vas, da resnično najdete svoje pravo mesto, tako na izobraževalnem področju, kot tudi kasneje v družbenem. V času za katerega je značilno, da je negotov in nestabilen vzemite vse prihajajoče obveznosti kot izziv. Učite se na tujih idejah, gradite na svojih in s tem uresničujte sebe in druge. Vse dobro vam želim.”

Tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar in ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič sta danes pozdravila bodoče dijake na informativnih dnevih ter jih pozvala k srčni izbiri poklicne poti. Obiskala sta Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. Več o tem lahko preberete TUKAJ.