Poslanka dr. Murgel na turneji po Sloveniji: »Univerzalnost teme me navdaja z optimizmom, da je to mogoče urediti«

Poslanka SMC dr. Jasna Murgel bo septembra in oktobra na okroglih mizah po regijskih središčih skupaj s strokovnjaki in nevladnimi organizacijami predstavljala predlog zakonske rešitve za čim bolj kvalitetno zgodnjo obravnavo otrok s posebnimi potrebami. Prvo omizje bo 8. septembra ob 19. uri v ljubljanskem Maxi klubu, 12. septembra bo okrogla miza v Univerzitetni knjižnici v Mariboru, predvidoma 29. septembra v Kopru, 5. oktobra v Novem mestu in 12. oktobra na Gorenjskem.

Redko se zgodi, da bi bile poslanske skupine vseh parlamentarnih strank tako enotne, kot se je zgodilo konec junija letos ob predlogu Zakona o enotni obravnavi otrok s posebnimi potrebami, ki ga je skupaj s pravnimi strokovnjaki pripravila dr. Murgel, podprlo pa 68 poslank in poslancev. »Univerzalnost te teme navdaja z optimizmom, da je to (področje) mogoče urediti,« pravi poslanka.

Namen Predloga zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami je obstoječe pomoči v Sloveniji povezati v enoten sistem, pri čemer se osredotoča na družino kot celoto in ne le na otroka.

Zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami, v Sloveniji je otrok do 19 let okrog 400.000, od teh od 10 do 15% z rizičnimi dejavniki v razvoju, je zdaj razdrobljena in popredalčkana na tri resorje: zdravstvo, vzgojo in izobraževanje ter socialo. »V teh predalih se znajdemo, ko imamo otroka s posebnimi potrebami, a otroka ne moremo razdeliti na tri področja, zato potrebujemo celosten in usklajen pristop,« pojasnjuje dr. Murglova. Smiselno bi bilo imeti eno institucijo, na katero bi se lahko obrnila družina, kar je ključno za razvoj otroka in hkrati tudi finančno najbolj racionalno.

Dr. Jasna Murgel je poslanka, sodnica in mati dveh otrok s posebnimi potrebami, ki iskanje rešitev na področju zgodnje obravnave otrok jemlje kot svoje življenjsko poslanstvo. »Ko enkrat sprejmeš situacijo, v katero te je postavilo življenje, moraš poiskati rešitev. Če ostaneš v tem, da je hudo, je samo še slabše,« pravi dr. Murglova. V pomoč vsem staršem otrok s posebnimi potrebami, ki se znajdejo v primežu administrativnih preprek in nepoznavanja zakonodaje, je napisala Vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami in januarja lani v državnem svetu predstavila že svojo drugo, posodobljeno izdajo tega priročnika.