Poslanka dr. Jasna Murgel: Življenje me je pripeljalo v naš parlament kot glasnika, zastopnika otrok s posebnimi potrebami

Državni zbor je v tem tednu gostil fotografsko razstavo ”Nič drugačne mame”. Ne eni izmed slik je tudi naša poslanka, dr. Jasna Murgel. Ob zaključku razstave v Državnem zboru je potekala krajša prireditev, na kateri sta zbrane nagovorila predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez in poslanka dr. Jasna Murgel. Kot je v svojem govoru poudarila poslanka dr. Murglova, je izjemno vesela, da se tudi na takšen način širi spoznanje in razprava o drugačnosti. ”O tem se je potrebno pogovarjati in dati priložnosti tistim, ki v nekaterih stvareh niso drugačni, da spoznajo tiste, ki so. Življenje me je pripeljalo v ta parlament kot glasnika, zastopnika otrok s posebnimi potrebami. Življenje me je postavilo v to vlogo in na vso moč se trudim, da bi bilo boljše. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri tej razstavi,” je dejala.

”Smo tik pred vložitvijo zakona otrok s posebnimi potrebami. Naredila bom vse, da bo zakon sprejet. Pomembno je, da z zakonskimi rešitvami naredimo veliko prav na tem področju. Da se pogovarjamo in nosimo informacije o tej drugačnosti in o tem, da je drugačnost potrebno sprejeti,” je še dejala dr. Jasna Murgel. Po njenem mnenju je zelo pomembno, da se postavimo za drugačne. ”Ne samo za otroke s posebnimi potrebami, temveč za vse tiste, ki so v depriviligiranem položaju v naši družbi. Za tiste, ki se sami zelo težko postavijo zase,” je poudarila.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Državnega zbor in podpredsednik SMC, dr. Milan Brglez. Kot je dejal, ”je strpnost kot spoštovanje drugačnosti temelj vsake demokratične družbe. Je pa tudi vrednota, bolje rečeno, ogrožena vrednota, ki se znova in znova sooča z manifestacijami nestrpnosti. Če in ko bomo uspeli sprejeti različnost ter se od nje tudi učili, bomo korak bliže vključujoči in za vse sprejemljivi družbi.” Poudaril je, da so lahko tako otroci s posebnimi potrebami, kot tudi njihovi starši, zgled vsem nam. ”Ste zgled, da postanemo boljši, da se v popolnosti zavemo in dojamemo, da je etiketiranje drugačnosti z negativnim predznakom narobe, saj globoko rani ne le srce, ampak tudi dušo,” je povedal dr. Brglez.

Celoten govor predsednika Državnega zbora si lahko preberete TUKAJ.

Cilj razstave je slovensko družbo ozavestiti o sprejemanju drugačnosti in strpnosti. Z razstavo se želi opozoriti, da so tudi mame otrok s cerebralno paralizo »srečne, zaskrbljene, razigrane in otožne, glasne in tihe, hude in ponosne ter si za svoje otroke, tako kot vse mame, želijo najboljše«. Razstava je nastala v okviru Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček.

Več o razstavi v Državnem zboru si lahko preberete TUKAJ.